Esettanulmányok

Fröccsöntő gép hidraulikaolajának mellékági szűrése

Fröccsöntő gép hidraulikaolajának mellékági szűrése

Fröccsöntő gép hidraulikaolajának mellékági szűrése

2011-09-12

"Nagy kár, hogy nem hamarabb üzemeltük be az IMEX mellékáramű szűrőkocsiját, megspórolhattunk volnanéhány költséges és kellemetlen termeléskiesést."

Kövér János, üzemfenntartó

20-25 évvel ezelőtt a műanyagipari fröccsöntő gépek terén nem volt túl nagy választék, alapjában hidraulikus vagy mechanikus gépek léteztek. A nyolcvanas évek közepén először Japánban kezdtek elterjedni az elektromos gépek, melyek számos előnyös tulajdonságuk miatt (pl. energia megtakarítás, precizitás) magasabb áruk ellenére, más országokban is egyre gyakrabban jelentek meg, de térhódításuk pont a magas ár miatt 10 % alatti maradt. A kompromisszumot a hibrid gépek jelentették, melyek egyesítik a két típus (elektromos/hidraulikus) előnyeit, mindezt egy arany középútnak tekinthető árfekvésben.

Egy kedves ügyfelünk a közelmúltban ilyen hibrid gépeket helyezett üzembe, de a kezdetektől fogva problémát jelentett a hidraulikus rendszer proporcionális szelepeinek gyakori tönkremenetele, melynek – mint később kiderült – az olaj szennyezettsége volt az oka.

A hidraulika-olaj szűrésekor általában szívóági, nyomóági és visszatérőági szűrésre gondolunk. Ezek általában minden hidraulikus gép alapvető egységeit képezik. Ha nem megfelelő az olaj tisztasága, akkor ezen szűrők finomságán kell változtatni, ez azonban sokszor a beépítési méretek miatt sem lehetséges, illetve az üzemi paramétereket is befolyásolja (pl. olajnyomás, nyomásesés, stb.), ezeket a rendszer hibának érzékelheti. A gyári rendszeren történő változtatás garanciális kérdéseket is felvet. A nyomóági szűrésnél pedig a magas nyomás miatt a költség is egy fontos tényező.

Ügyfelünknek a mellékági szűrést javasoltuk, mely által a gyári rendszerbe történő beavatkozás nélkül, gyakorlatilag bármilyen kívánt finomságú szűrés megoldható.

Leszállítottunk és beüzemeltünk egy NFA25 típusú aggregátort 3 mikronos abszolút szűrési finomságú betét használatával, azóta a fröccsöntő gép folyamatosan üzemel, az addig felmerülő probléma többet nem jött elő. Miután egyik alkalommal lekapcsolták a berendezést, pár nappal később rá ismét előjött a hiba, és újabb proporcionális szelep cseréjére szorultak.

Az NFA25 ideális megoldás a hidraulikus rendszerek olajtisztaságának a biztosítására, a meglévő egységek módosítása nélkül (mellékáramban).

Ha Ön hasonló problémával küzd, az NFA25-el nincs vesztenivalója. A készüléket akár bérelheti is tőlünk, tetszés szerinti finomságú szűrőbetétekkel.


Az IMEX Filtertechnika Kft. egy 1991-ben, soproni székhellyel megalapított osztrák-magyar vegyesvállalat. Cégünk filozófiájában a szolgáltatás és szerviz kulcsfontosságú fogalmak.

Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.