Esettanulmányok

Palackozás előtti szűrés

Palackozás előtti szűrés

Palackozás előtti szűrés

2012-05-09

Egy, magyarországi viszonylatban jelentős szerepet betöltő palackozó vállalat keresett meg bennünket azzal, hogy egy újonnan felállítandó töltőállomás elé szeretne egy megbízható, teljesítmény arányos steril végszűrésre alkalmas szűrőállomást beépíteni.

Borpalackozás előtti membránszűrés a Pince Kft.-nél

A helyszíni felmérés és az esetleges jövőbeni bővítés lehetőségeinek felmérése után következett a különböző lehetőségek felvázolása és kidolgozása. A szűrőközeg anyagát illetően is több lehetőség merült fel. Az alternatívák átbeszélése után a vevő számára legmegfelelőbb megoldás került kidolgozásra.

A palackozni kívánt bor előkészítése ekkor már megtörtént egy kovaföldes szűrőállomás, valamint egy lapszűrő-berendezés segítségével. Közvetlen a palackozó gép előtt kapcsolódik be a rendszerbe egy rozsdamentes acélból készült membrán szűrőház, melyben 12 darab 0,45 mikron szűrési finomsággal rendelkező, 30 colos poliéterszulfon membrán gyertya kapott helyet. A szűrőház manométerrel, kémlelő üvegcsével, légtelenítő egységgel, valamint két darab leeresztő-szeleppel lett ellátva.

Ügyfelünk kérését szem előtt tartva, miszerint a membrán gyertyák mindenkori állapotát követni tudja, a szűrőházhoz telepítettünk egy integritást tesztelő készüléket. A berendezés sűrített levegővel kapcsolódik a rozsdamentes acél házhoz. Működése egyszerű, a készülék segítségével a membránokon bekövetkező nyomásesésből a tesztek elvégzése után képet kapunk a gyertyák állapotáról. A készüléknek köszönhetően egy nagyobb sérülés bekövetkezte, ill. ez által a rendszerbe esetlegesen bekerülő nem kívánatos anyagok jelenléte is minimálisra csökkenthető.

Az integritást tesztelő készülék 19 különböző programot képes tárolni és nyomtatott formában az eredményeket közölni. Ezen túlmenően az első 100 mérési eredményt automatikusan tárolja, ezáltal azok mindenkor visszakereshetők.

 

„A palackozás 2 hónapja elkezdődött és a tapasztalataink alapján a következőket lehet megállapítani:

  • A szűrőház nagyon stabil, szerelvényei állíthatóságuknak köszönhetően jól elhelyezhető és jól átlátható, biztonságos ellenőrzést tesznek lehetővé, ami az áramló bor nyomását tekintve nem elhanyagolható veszteségeket előz meg.
  • Könnyen szerelhető, ezáltal a tisztítás nem igényel bonyolult és időigényes előkészületeket.
  • Könnyen és hatékonyan tisztítható, gőzzel, vízzel és sterilizáló anyagokkal, de nagyon fontos ezek pontos és szakszerű elvégzése!
  • A poliéterszulfon membrán gyertyák kiváló hatékonysággal és biztonsággal tartják a 0,45 mikronos szűrési határértéket.
  • Az integritást tesztelő készülékkel történő vizsgálatok megerősítik, hogy a készülék szűrőképessége és kapacitása sem csökkent.
  • Használata óta nem fordult elő minőségi hiba vagy reklamáció, pedig a letöltött borok többsége félszáraz vagy félédes termék.
  • Nagyon kevés a szűrési veszteség.
  • Gyors és egyszerű kezelése, hatékonyan csökkenti a palackozási költségeket.”


Pince Kft.


Az IMEX Filtertechnika Kft. egy 1991-ben, soproni székhellyel megalapított osztrák-magyar vegyesvállalat. Cégünk filozófiájában a szolgáltatás és szerviz kulcsfontosságú fogalmak.

Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.