Esettanulmányok

Kenőolaj tisztaságának biztosítása nehézipari körülmények között

Kenőolaj tisztaságának biztosítása nehézipari körülmények között

Kenőolaj tisztaságának biztosítása nehézipari körülmények között

2013-10-14

Kenőolaj tisztaságának biztosításával kapcsolatban fordult az IMEX Filtertechnika Kft-hez egy magas színvonalú acélgyártással foglalkozó hazai vállalat.

Választékukban kiváló minőségű laposacél termékek szerepelnek, amelyek fejlesztéseit az elvárásoknak tökéletesen megfelelő eredmény elérése érdekében széles körben ismert ügyfeleikkel közösen végzik.

A közös munka során az egyik legnagyobb kihívást a megmunkáláshoz használt kenőolaj tisztaságának megőrzése jelentette. A fő problémát az olajban megjelenő víz és fémrészecskék okozták, amelyek a kezdetek óta nehezítették a gyártási folyamatot. A 6 darab, egyenként tizenkétezer literes tartályban lévő olaj tisztaságát korábban egy 100 mikronos, mosható filter szavatolta, amely sem az elvárt tisztaságot, sem a kifogástalan teljesítményhez elengedhetetlen minőséget nem tudta garantálni. Hatékonyabb és precízebb eszközre volt szükség.

A feladat megoldásához részecske analízist végeztük, majd helyszíni előadással vázoltuk az IMEX Filtertechnika Kft. által javasolt módszert és a probléma megoldására való alkalmasságát.

Az ajánlat elfogadását követően összeállítottuk a nagy igénybevételnek is kifogástalanul megfelelő szűrőegységet. A szivattyúból, kifejezetten víz leválasztására alkalmas vízleválasztó szűrőből, fém részecskék miatt szükséges mágneses szűrőből és lézeres részecskeszámlálóból álló kompakt rendszert egyetlen, közös vázra építettük, így a szűrőegység helykihasználása is hatékonyabb lett. Az optimálisan összeállított rendszer komplexitásának köszönhetően megnőtt a szűrőelemek élettartama, könnyebb és egyszerűbb lett a nehéz igénybevételnek is ellenálló vezérlőegység kezelése és a cseréhez szükséges idő is jelentősen, kb. 10 percre csökkent.

A szűrőegység működésbe állítását követően ma az olaj tisztasága ismét a megszabott határértéken belül mozog, amelyet egy négycsatornás in-line részecskeszámláló folyamatosan ellenőriz és megfigyel.

Összességében elmondható, hogy az összeállított szűrőegység maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Teljesen megszűnt a probléma, amelyet a kenőolajban található víz és fémrészecskék jelenléte okozott és az olaj tisztasága újra optimális.

Bővebb információkért forduljon bizalommal "folyamatszűrés" üzletágunk munkatársaihoz !


Az IMEX Filtertechnika Kft. egy 1991-ben, soproni székhellyel megalapított osztrák-magyar vegyesvállalat. Cégünk filozófiájában a szolgáltatás és szerviz kulcsfontosságú fogalmak.

Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.