Esettanulmányok

Kerámia szemcsék sikeres leválasztása

Kerámia szemcsék sikeres leválasztása

Kerámia szemcsék sikeres leválasztása

2013-11-11

A különböző gyártási folyamatok során keletkező és a kenőolaj- vagy hűtőfolyadék rendszerbe jutó szennyeződések szűrése egyre több vállalat számára okoz jelentős problémát.

Nem volt ez másként azon nemzetközi szigetelőanyag gyártó cég mindennapjaiban sem, amely közel két éve sikertelenül küzdött a jelenség ellen. Esetükben a fő gondot a vágás és polírozás fázisában, a csiszolás során keletkező 0,3 µm és 100 µm közötti kerámia alapú porszemcsék jelentették. Alapkövetelményként a 10 µm-nél nagyobb részecskék leválasztását határozták meg.

A jelenség megszüntetését több szűréstechnikai cég is megkísérelte, az előírt mértékű szűrést azonban ezidáig egyiküknek sem sikerült elérni, ezért a munkafolyamatot egy laborvizsgálattal kezdtük, amelynek célja a probléma feltérképezése és a megoldás optimális megközelítése volt.

A laborvizsgálat eredménye alapján a meglévő szűrőt egy, az előírt feltételeknek megfelelő, 2,5 µm finomságú polipropilén szűrőmembránnal váltottuk ki, amely optimális tisztaságú terméket eredményezett, és így ideális szűrőtorta alakulhatott ki.

A bíztató indulás után következhetett a szűrők méretezése és a körülményekhez, elvárásokhoz igazodó tervezési javaslat előkészítése, a megrendelő igényeinek szem előtt tartásával.

Az üzembehelyezés gyorsan és problémamentesen zajlott, az eredmények ellenőrzéséhez pedig újabb laborvizsgálatot végeztünk. A kapott értékek szerint a rendszer maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket, olyannyira, hogy az elvárt 10µm-es finomsághoz képest a szűrt közeg 2,5 µm-nél nagyobb részecskét nem tartalmazott.

A zökkenőmentes beüzemelés és a visszamosó szűrők teljesítménye meggyőzte ügyfelünket, elégedetten nyilatkozott az elvégzett munkáról, és a közeljövőben további szűrőberendezések telepítését tervezi.

 


Az IMEX Filtertechnika Kft. egy 1991-ben, soproni székhellyel megalapított osztrák-magyar vegyesvállalat. Cégünk filozófiájában a szolgáltatás és szerviz kulcsfontosságú fogalmak.

Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.