Esettanulmányok

Kondenzvíz szűrése citromsav-gyártás során

Kondenzvíz szűrése citromsav-gyártás során

Kondenzvíz szűrése citromsav-gyártás során

2014-01-09

Ügyfelünknek folyamatos problémát okozott a rozsda és egyéb szennyeződés jelenléte a kondenzvíz-hálózatban ...

Ügyfelünk háttere:

Európai székhelyű ügyfelünk egyike a világ vezető gyártóinak a természetes, biológiai úton lebomló összetevők terén- ilyenek a citromsav, glükonátok, tejsav, bizonyos sók, ételízesítők, italok, gyógyszerek, kozmetikumok és egyéb ipari alkamazások. Ezek a termékek egy természetes folyamat, az erjedés útján készülnek. Ügyfelünk Ausztriában, Kanadában, Franciaországban és Németországban üzemeltet ilyen folyamatokat alkalmazó gyárakat.

A probléma:

Ügyfelünknek folyamatos problémát okozott a rozsda és egyéb szennyeződés jelenléte a kondenzvíz-hálózatban, ahol 4 Parker szűrőházuk volt, száltekercselt betétekkel ellátva. A szűrőbetétek éves felhasználása 200 darab volt csak ezen az egy alkalmazáson. Két további szűrőházra kaptunk ajánlatkérést, hogy az átfolyási mennyiséget 60m³/h-ról 72-re növelhessék.

Célunk nem csak az volt, hogy megoldást találjunk vásárlónk problémájára, hanem gazdaságosabbá is akartuk tenni a nagy anyagigényű alkalmazást. Mindemellett a 90-98 °C-os üzemi hőmérséklet eleve kizárt sok általános felhasználhatóságú terméket. A Graver termékkatalógus palettáján szereplő GFP szűrő képes ellenállni magas hőmérsékletnek is, így ajánlatot tettünk ügyfelünknek, hogy próbálja ki a GFP szűrőbetétet a jelenlegi szűrőházakon, ezzel elejét véve a további házak vásárlásával járó kiadásoknak.

Ügyfelünk beleegyezett, hogy tesztelje a Graver GFP 1-30P7E szűrőket az egyik soron. Meg kell jegyezni, hogy ez drasztikus változással járt a szűrési technológián: 30 mikronos rozsdamentes magvú száltekercselt betétet 1 mikronos poliészter merevítős redőzött szűrőre cseréltünk. Olyan tisztasági osztályt akartunk biztosítani, amit eddig a vásárlónk még soha nem volt képes elérni a száltekercselt betétekkel, miközben a szűrőházakba való jelentékeny befektetés elkerülésével pénzt takarítunk meg számára. Hőálló tulajdonsága mellett a nagy felületet biztosító redőzött konstrukció miatt is a GFP betétre esett a választás, ami azonos számú szűrővel nagyobb átfolyási mennyiséget, nagyobb szennyeződés-megkötő kapacitást és hosszabb üzemi élettartamot biztosít.

Eredmények:

  • A Graver GFP szűrőkkel 3-4-szer hosszabb let az élettartam, mint korábban a száltekercselt szűrőkkel. Szám szerint a korábbi betétek legfeljebb 3-4 hétig működtek, míg a Graver GFP 3 hónapig! Érdemes megjegyezni, hogy a betéteket értékelés céljából még az eltömődés előtt eltávolították, így a tényleges élettartam még ennél is hosszabb lesz.
  • A termelési igazgató napi szinten vett mintákat a szűrletből, melyek laborvizsgálata kitűnő eredményt mutatott a szűrők teljes élettartama alatt.
  • Ügyfelünk sikeresen elkerülte a további szűrőházak vásárlásával járó többletkiadást.
  • A felhasznált GFP szűrő vizsgálata nagy mennyiségű fölfogott szennyeződést mutatott a teljes szűrőfelületet kihasználva.
  • Ezek után Ügyfelünk a citromsav-termelésben is próbára tette a Graver GFP termékeket, hasonlóan jó eredményeket elérve.
  • Az átállás az alacsony kategóriájú száltekercselt filterről a magas teljesítményű Graver GFP redőzött mikro-üvegszálas filterre nagy megelégedésükre szolgált.
     

 


Az IMEX Filtertechnika Kft. egy 1991-ben, soproni székhellyel megalapított osztrák-magyar vegyesvállalat. Cégünk filozófiájában a szolgáltatás és szerviz kulcsfontosságú fogalmak.

Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.