Esettanulmányok

Robothegesztő cellasor elszívó rendszere

Robothegesztő cellasor elszívó rendszere

Robothegesztő cellasor elszívó rendszere

2014-04-02

Egy multinacionális autóipari beszállító esztergomi gyáregységében 5 db ponthegesztő robotcella és 1 db AVI robothegesztő-cella technológiai elszívása volt a feladatunk.

A feladat érdekessége többek között abban is állt, hogy az alapanyagok olajszármazékkal előkezeltek, ezért azok hegesztésekor a füst az elégő olajszármazékkal keveredik. Az ilyen hegesztési füst nagyon kellemetlen-, állagát tekintve koromra hasonlító szennyeződést eredményez, ami összegyűlve igen könnyen ég.

A fentiekre veló tekintettel a  csarnokon belül a JACOB speciális légcsatorna rendszerét alkalmaztuk. A hengerített, majd hosszában lézerhegesztett, csőidomok fala rendkívül sima, így minimalizálja a lerakódás lehetőségét. Bilincses gyorscsatlakozói által könnyen szerelhető, a kívül-belül porszórt felület pedig jól bírja a rendszeres tisztítást, ami egy ilyen rendszernél elengedhetetlen a biztonságos üzemeléshez.

Szűrőberendezésként a Donaldson DFO típusú patronos, automata öntisztítással rendelkező leválasztóját alkalmaztuk – a egyedi aktív tűzvédelemmel (automata oltórendszer), míg a légcsatorna hálózatban tűzvédelmi csappantyúkkal azaz passzív tűzvédelemmel láttuk el a rendszert.

 

A központi vezérlő rendszer bármely riasztás esetén megállítja a elszívót a hiba elhárításáig. A szűrőberendezést és a ventilátort a szabadban helyeztük, a tisztított levegőt pedig a fűtési költségek megtakarítása végett visszavezettük a csarnokba. A Donaldson DFO leválasztóban alkalmazott speciális UltraWeb betétek rendkívül magas szűrési hatásfokának köszönhetően ez ugyanis lehetséges.

Ügyfelünknek a korábban alkalmazott, más gyártóktól származó rendszereihez képest, szembetűnő különbségként  a mi rendszerünk jóval kisebb nyomás-esése tűnt fel. Az UltraWeb-bel ellátott Donaldson berendezéseknél ez egy köztudott és egyértelmű piaci előny, mely jóval kisebb energiafogyasztással örvendezteti meg a felhasználót.

Ügyfelünknek a következő kellemes meglepetést a rendszer jóval alacsonyabb üzemi zajszintje okozta. A ventilátor az alacsonyabb nyomásértéknek köszönhetően csendesebb, a szűrők "puffantása", azaz impulzustisztítása pedig a folyamatosan mért nyomásesés alapján csak akkor és addíg aktiválódik, mikor és amíg arra valóban szükség van.

Páhi Barnabás


Az IMEX Filtertechnika Kft. egy 1991-ben, soproni székhellyel megalapított osztrák-magyar vegyesvállalat. Cégünk filozófiájában a szolgáltatás és szerviz kulcsfontosságú fogalmak.

Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.