Esettanulmányok

Munkába állt a prototípus

Munkába állt a prototípus

Munkába állt a prototípus

2014-07-09

2014. március végén átadták a BKV Zrt. Volvo 7700A csuklós autóbusz első felújított prototípusát. A munka javát a BKV Zrt. Cinkota Divízió telephelyén végezték, de tavaly decemberben az Imex Filtertechnika Kft. és partnere, a Nova-Busz Kft is bekapcsolódott a projektbe.

A Volvo 7700A járművek először 2004-ben érkeztek a BKV-hoz, majd az első 50 db-ot a következő két évben további 100 db követte. Ezek – mind futásteljesítményük, mind elhasználódásuk végett – megértek a teljes felújításra. Az elmúlt évtized tapasztalatai és a várható élettartam hosszabbítás által támasztott igények, követelmények miatt a BKV Autóbusz és Trolibusz Üzemigazgatósága az egyik korai példány kísérleti felújítása mellett döntött, mely prototípusként szolgál majd a széria további modernizáláshoz.

Az esztétikai felújításon túl az FJX-204 rendszámú jármű gépészeti elemei is megújultak: az ajtók mozgatásáért felelős berendezések, a klímaberendezés, a fűtőkészülék, valamint a motor és a váltó is teljes felújításon esett át.

A prototípust részecskeszűrő berendezéssel is felszerelték, melynek szállítását a Nova-Busz Kft., az Imex Filtertechnika Kft. részecskeszűrőket beépítő szerződéses partnere nyerte el.

A részecskeszűrő a svájci Hug Filtersystems AG mobiclean® terméke: a szilícium-karbid szűrőkazetta speciális elő-oxidációs fokozattal van felszerelve, amely lehetővé teszi a külső segítség (gázolaj befecskendezés vagy elektromos fűtés) nélküli, menet közben történő regenerálást. A használat során a 20 nanométernél nagyobb koromrészecskék leválasztásra kerülnek a kipufogógázból, és ugyancsak jelentős mértékben csökken a jármű CO kibocsátása (koromkibocsátás terén az eredmény megegyezik az Euro4 – Euro5 norma szerinti szinttel). A részecskeszűrő a vezetőállásba bekötött visszajelző és riasztó műszerrel, valamint olyan számítógépes adatrögzítővel került beépítésre, amely a hőmérsékleti és nyomás adatokat egy évre visszamenően tárolja. Hasonlóan felszerelt mobiclean® részecskeszűrők üzemelnek több svájci, német és olasz nagyváros tömegközlekedési vállalatánál, valamint az Egyesül Államokban, főleg kaliforniai városok autóbuszain.

Az Imex Filtertechnika Kft. 2009 óta foglalkozik kimondottan nagy teljesítményű dízelmotorok részecskeszűrő berendezéseinek forgalmazásával. Ebben a kezdetek óta beszállítói partnere a svájci Hug Csoport, mely három évtizednyi tapasztalattal és az egész Világra kiterjedő referenciákkal rendelkezik a 100kW-tól akár 50 MW-ig terjedő teljesítmény tartományban. A közúti nehézgépjárművekre építhető szűrők forgalmazása 2011 végén indult, a kezdetektől a Nova-Busz Kft.-vel szorosan együttműködve. Jelenleg több tucat olyan magyar turistabusz járja Európát, melyek nemzetközileg elismert engedélyek birtokában, mobiclean® részecskeszűrővel felszerelve bármely nagyváros csökkentett emissziójú zónájában közlekedhet.

Forrás:
www.facebook.com/bkkbudapest
Hug Filtersystems AG
Hug Engineering AG

A BKV Zrt. engedélyével - 2014


Az IMEX Filtertechnika Kft. egy 1991-ben, soproni székhellyel megalapított osztrák-magyar vegyesvállalat. Cégünk filozófiájában a szolgáltatás és szerviz kulcsfontosságú fogalmak.

Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.