Olajködleválasztás

Hogyan lehet leválasztani, szűrni?

Az olajköddel szennyezett levegő szűrésére

...számos technológia létezik:

Klímatechnikában használatos leválasztók
Itt olyan kazettás vagy zsákos szűrőket alkalmaznak, amelyek nem elsősorban az olajködhöz lettek kifejlesztve, ezért nem rendelkeznek megfelelő elvezetéssel. A szűrőanyag hamar telítődik, leválasztási hatásfoka lecsökken, mivel az olajköd nagy része a tiszta-oldalon keresztül visszakerül a légtérbe. A szűrő légellenállása üzem közben alig változik, így nagyon nehéz a csere várható időpontját meghatározni.

Elektrosztatikus leválasztók
Itt elektromos töltésű kollektorokat alkalmaznak az olajköd vonzására. Hatásfokuk tiszta állapotban kiváló, de a kollektorokra rakódó olajjal hamar és erősen lecsökken. Hatékony működésükhöz rendszeresen tisztítani kell a kollektorokat vegyszeres vízzel. A gyakori karbantartás is magas költségekkel jár, de még jobban növeli a költségeket, hogy az elhasznált mosószeres olajos oldat veszélyes hulladéknak minősül. Nem elhanyagolandó a szikraképződés lehetősége sem, ami az olajtartalmú levegő miatt könnyen tüzet is okozhat.

Centrifugál-leválasztók
Itt a szennyezett levegőt rotációs mozgásba kényszerítik, az olajcseppek ennek hatására a külső falra csapódnak. A nagy légsebesség miatt azonban a nagyobb szemcsékből újra kisebb szemcsék keletkezhetnek, amelyek köd vagy gőz formában a tiszta oldalon keresztül el tudják hagyni a szűrőt. A centrifugál-leválasztókat nem ajánlatos olyan –csiszoláshoz vagy ahhoz hasonló- alkalmazásokhoz használni, ahol apró anyagszemcsék képződnek, azok ugyanis az olaj által iszapszerű állagban lerakódnak a forgó alkatrészekre és ezáltal a csapágyak idő előtti elhasználódásához vezetnek.

 Patronos szűrők (Donaldson-Torit)
Itt a legmodernebb SynteqTMXP szűrőanyag felhasználásával készült szűrőbetéteket alkalmazzák, melyek különös jellemzője, hogy az összegyűjtött cseppeket elvezeti. A poliészter és üvegszál kombinációjú szűrőanyagon a legapróbb cseppek is megakadnak, majd nagyobb cseppekké összeállva lecsepegnek.

A SynteqTMXP szűrőbetéttel ellátott olajködleválasztók kiemelkedő tulajdonsága az összes többi technológiával szemben, hogy folyamatos üzem mellett is a leghosszabb ideig képesek magas hatásfokon működni, karbantartás vagy csere igénye nélkül.

Az olajköd elragadása, légtérbe kerülésének megakadályozása különböző módon történhet, a modern megmunkáló központok esetén pl. a zárt munkatérben létrehozott depresszió gondoskodik arról, hogy az olajköd ajtónyitáskor ne jusson ki.

 


Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.