Pneumatika

Kondenzátum-kezelés

Kondenzátum - kezelés

Az IMEX Filtertechnika Kft. számára a levegő-előkészítés közben keletkezett kondenzátum tisztasága is fontos!
Kondenzátum-kezelés a tisztább környezetért!

Működés és alkalmazhatóság

Sűrített levegő előállításakor mindig keletkezik kondenzátum. Ez a kondenzátum víz és kosz mellett savakat és lúgokat, ill. a kompresszor működésétől (olajkenésű vagy olajmentes) függően több-kevesebb olajat tartalmaz.

Ez a szennyezett emulzió semmi esetre sem kerülhet a csatornarend-szerbe, a kondenzátumban lévő olaj ugyanis meggátolja a szennyvíz tisztítását.
Az olajmentes kompresszor után keletkező kondenzátum is tartalmaz olajat, hiszen a beszívott levegő is olajgőzökkel telített.

A kondenzátum-kezelés lépcsői

  • A keletkező kondenzátum összegyűjtése

Optimális esetben az összes – kezdve a kompresszor utóhűtőjében a különböző leválasztókon és szűrőkön át egészen a nyomáskiegyenlítő tartályig – összegyűjtött kondenzátum egy gyűjtőtartályban ill. közvetlenül egy olaj/víz-szétválasztóban kerül elhelyezésre.

Az ultrafilter® programjában minden egyes kompresszorteljesítményhez  fellelhető a megfelelő nagyságú UFM-T automatikus kondenzátum - leeresztő. Ezek a készülékek elektronikusan vezéreltek, s minimális légveszteség nélkül távolítják el a kondenzátumot a rendszerből.

  •  Az összegyűjtött kondenzátum szűrése

Itt elsősorban a szennyezett olaj és a kondenzátumban lévő víz szétválasztása lényeges. A víz a kondenzátum legnagyobb alkotóeleme. A költségek oldaláról tekintve rendkívül fontos a víz olajtól és szennyezőanyagoktól való szétválasztása, miután az tisztított állapotban a csatornába vezethető. A fennmaradó – arányait tekintve kis mennyiségű – veszélyes hulladék megfelelő körülmények között megsemmisíthető.

Fontos: Az emulzió összetételét az olaj/víz szétválasztásához szükséges készülék kiválasztásakor feltétlenül meg kell határozni.

 

Kondenzátum-szétválasztók

ultrasep superplus®

könnyen szétválasztható olaj/víz-keverékek esetén az ultrasep-superplusŽ készülék javallott. A készülék külső energia igénybevétele nélkül a nehézségi erő segítségével szabadítja meg a vizet az olajtól. A beépített aktívszénszűrőn átjutva a víz 20 mg/l-nél kisebb arányban tartalmaz csak olajat, s ezáltal a csatornarendszerbe juttatható.


ultraaqua classic®

aránylag könnyen szétválasztható, nem stabil emulziók. A legkönnyebben az ultraaqua classic® berendezés segítségével kezelhetők. Itt különböző szűrők, valamint egy szivattyú révén az 5 mg/l-es határérték is könnyedén teljesíthető.


ultraaqua ceramen autoclean®

nehezen szétválasztható, stabil emulziók esetén a teljesen automatikus ultraaqua ceramen autoclean® készülék jelenti a megoldást. Ezek a berendezések stabil emulziók esetén is az 5 mg/l-es érték alá csökkentik a csatornába visszajuttatott víz maradványolaj-tartalmát.


A fent említett szétválasztók mindegyikére minimális karbantartási igény jellemző. A készülékek alkalmazásukkal – miután a fennmaradó veszélyes hulladék aránya a szűrt mennyiséget tekintve elhanyagolható, magas költségektől kímélhetik meg használóikat.


Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.