Porleválasztás

Mi a hegesztési füst?

A hegesztés során keletkező szennyező anyag, olyan gőz- és gáz keverék, mely a fémből, a szigetelőanyagból és az egyéb anyagokból (vegyszerek, festék, zsírtalanító) származó, szilárd részecskéket
is tartalmaz. A szabad szemmel látható füst ezen, akár tized mikron méretű szilárd lebegő részecskék tömege.

Hegesztés közben ha nem védjük megfelelően a szemünket, vagy nem viselünk megfelelő védőruházatot,
azonnal érezhetjük a káros hatást (szem-bőr irritáció, égés, stb),
míg a tüdőnkön keresztül okozott tünetek csak hetekkel, hónapokkal, vagy akár évekkel később jelentkeznek.

Nézzük a "csak" a szilárd szemcséket és gondoljunk bele !

Átlagosan 20 liter levegőt lélegzünk be percenként. Egy napi nyolc órában dolgozó hegesztő egy év alatt tehát ~2300 m³ levegőt szív be. Ha a légzési zónájában a szilárd anyag tartalom ~5 mg/m3 (megfelelő elszívás és/vagy szellőztetés nélkül általában ennél magasabb), akkor 10 gramm egészségre káros részecske kerül a tüdejébe ami onnan soha nem fog távozni.

A képen 10 gramm, hegesztési füstből származó szilárd tészecske látható.

Az egészségi hatások a füst, a gőz és a gáz összetétele szerint változnak, de nem csak a szilárd részecskék miatt szükséges az elszívás/szellőztetés.

Az ívhegesztés során keletkező gázok szintén veszélyt jelentenek. A védőgázok (Ar, He, CO2 ) nem toxikusak, de kiszoríthatják az oxigént a légtérből, fejfájást, szédülést, eszméletvesztést extrém esetben halált okozva, ha az agy nem kap elegendő oxigént.

A cinkgőzök például az influenzához hasonló tüneteket mutató fémfüstlázat okozhatnak. Ha valakit sokáig ér a hegesztés során keletkező füst hatása, a tüdejében vas rakódhat le (siderosis) és károsodhat a tüdő működése is.

A toxikus hatású kadmium megtalálható az acélban és az ezüstben. A kadmiumgőzök rövid hatásidő estén is halált okozhatnak, a fémfüstlázhoz hasonló tünetek kíséretében. A két jelenséget azonban nem szabad összetéveszteni. Kadmium jelenlétében már fél órán át végzett hegesztés is végzetes lehet..

Hő és UIsugárzás hatására egyes, a zsírtalanítás során használt vegyületek (pl. triklóretilén, perklór-etilén) lebomlanak.

Az UI-sugárzás hatására a levegőben ózon és nitrogén-oxidok keletkeznek, amelyek fejfájást, mellkasi fájdalmat, szem-,
orr-, és torokirritációt okoz.

Ha munka közben szédülés vagy hányinger jelentkezik, ennek oka lehet a túlzott füst és/vagy gázkoncentráció vagy oxigénhiány.

A hegesztési füst tehát nem gyerekjáték, komoly egészségügyi kockázat. Nem véletlen, hogy egy teljes iparág alakult ki a hegesztési füstök elszívására és szűrésére és számos neves gyártó (pl. TEKA) szinte kizárólag ezen szakterületre fókuszál. Egy-egy berendezés megfelelő működése mellett viszont elengedhetetlen az alkamazási körülmények, a várható szennyező anyagok pontos ismerete. Egyszerűbb esetek megoldhatók helyi elszívással, de pl. nagy fémszerkezetek zárt térben törénő hegesztése esetén már komplett rendszerben (pl. Push-Pull) kell gondolkodni, figyelembe véve a frisslevegő pótlását is.

Szakértő kollégáink, rengeteg gyakorlati tapasztalattal és referenciával a hátuk mögött, állnak rendelkezésükre !


Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.