Komplett szűrők

Nyomóági szűrők

Nyomóági szűrők


Az IMEX Filtertechnika Kft. szakemberei a legkiválóbb gyártók optimálisan alkalmazott nyomóági szűrőivel garantálják az érzékeny hidraulikus alkotórészek hatékony védelmét.

A nyomóági szűrők a szivattyú után a nyomóvezetékekben
helyezkednek el.

A nyomóági szűrők három fajtája

  • Kisnyomású szűrők 25 bar-os nyomásértékig
  • Közepes nyomású szűrők 250 bar-os értékig
  • Nagynyomású szűrők 250 bar feletti értékekig

Ez a felosztás nem minden hidraulikaszűrő-gyártó számára bír kötelező jelleggel, nem szabvány, csupán nagyságrendi értékeket jelöl.

 

A kisnyomású szűrők

Működés és alkalmazhatóság

A kisnyomású szűrők egy maximálisan 25 bar üzemi nyomásra méretezett szűrőházzal rendelkeznek.
Ezek a szűrőházak hegesztett acélelemekből, alumíniumöntvényből ill. újabban fröccsöntött műanyagból készülnek.
Ebbe a kategóriába tartozik a hidraulika- és kenőolajszűrésre szánt fémházas csavarpatronok nagy része.
A kisnyomású szűrők sajátja a nem túl magas követelményszintből adódó viszonylag alacsony ár. 

A kisnyomású szűrők beépítési lehetőségei

Az aránylag kis nyomást előállító tápszivattyú után, hatékonyan védve ezzel az esetlegesen utána következő nagynyomású szivattyút.
A szervó körfolyamokban, melyeknél az aránylag alacsony költségtényező mellett hatékony szűrésre van szükség.
Visszatérőági szűrőként, amikor visszatérőági szűrő beépítésére a tartályban nincs mód. Mellékáramkörű szűrőként helyhez kötött vagy mobil berendezésekben.


A kisnyomású szűrőbetétek anyagai

Ezekben a szűrőkben minden, a mai szűréstechnikában alkalmazott szűrőanyag fellelhető, a papír-cellulóz szerkezetektől a fémszöveteken át a legjobb üvegszálas és szintetikus anyagokig. Természetesen a megkövetelt műszaki paraméterek által behatárolt módon.

A kisnyomású szűrők felépítése

A kisnyomású szűrők esetén mindkét – a kívülről befelé és a belülről kifelé történő – szűrési irány alkalmazható.
Megemlítendő e helyütt is az RT-Filtertechnik következetesen alkalmazott belülről kifelé átáramló szűrőbetét-koncepciója; az Arlon és a Donaldson® mindkét konstrukciót gyártja.
Természetesen a belülről kifelé átáramló kisnyomású szűrők is kombinálhatók mágnesgyertyával a szűrőbetét élettartamának növelése érdekében.
A pontos karbantartás elvégzése céljából a kisnyomású szűrők mindegyike felszerelhető eltömődésjelzővel.
Folyamatos üzemmódban dolgozó gépek és berendezések számára a kisnyomású szűrők is készülnek átkapcsolható változatban (ezek az ún. ikerszűrők), amelyek a rendszer leállítása nélkül is lehetővé teszik a szennyezett szűrő karbantartását.

A közepes és nagynyomású szűrők

Elnevezésükből adódóan ezek a szűrők kisnyomású társaiknál magasabb nyomás elviselésére készülnek. Házuk éppen ezért jóval erősebb.

Működés és alkalmazhatóság

A közepes nyomású szűrőket elsősorban a vezérlő- és szabályzó-egységek – szervo- és proporcionális szelepek – közvetlen védelmére alkalmazzák.
A nagynyomású szűrők túlnyomórészt nem nagy finomságú védőszűrők, amelyek egy esetleges hidraulikus „"defekt" bekövetkeztekor fejtik ki jótékony hatásukat. Ezek a drága szűrők a maximális átáramló mennyiség figyelembevételével készülnek.

Felépítésük és felszerelési lehetőségeik hasonlóak a kisnyomású szűrőkéihez.

A közepes és nagynyomású szűrők a folyamatos üzemmódban dolgozó gépek és berendezések esetén minden további nélkül átkapcsolható ikerszűrőként is alkalmazhatók, lehetővé téve ezzel a szennyezett szűrő karbantartását.

A nagynyomású szűrők egy különleges fajtáját alkotják az ún. „"in-line" vagy „"last-minute" szűrők, amelyek az igen érzékeny hidraulikus alkotórészek egyedi védelmét szolgálják.


Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.