Ajánlások

Tiszta a levegő a Stadler szolnoki gyárában

Tiszta a levegő a Stadler szolnoki gyárában

Tiszta a levegő a Stadler szolnoki gyárában

2011-05-31

A Stadler Szolnok Vasúti Járműgyártó Kft. telephelyén alumínium kocsiszekrények készülnek vasúti kocsikhoz. A vállalat annak érdekében, hogy a dolgozókat és a gyártóeszközöket az újonnan épült csarnokban optimálisan megóvja a hegesztés során keletkező füsttől és a csiszolás okozta portól, mobil, ill. fixen telepített elszívó és szűrő berendezések kombinált alkalmazása mellett döntött. Ezek a rendszerek a dolgozók és berendezések védelme mellett növelik az üzembiztonságot és hozzájárulnak a fűtési költségek csökkentéséhez is.

Mobil elszívó és fixen telepített csarnoki elszívó kombinációja

A svájci vasúti járműgyártó, a Stadler Rail Group leányvállalatának új csarnokában a dolgozók két műszakban hegesztik össze az alkatrészeket, amit a hegesztési varratok utáncsiszolása követ. Az elkészült kocsiszekrények maximális hosszúsága 20 m. A tapasztalatok szerint a hegesztési füst mellett elsősorban a csiszolás során keletkező finom alumínium por okozott számos problémát.

Ezért a vállalat az új csarnok tervezése során eleve figyelembe vette a megfelelő elszívási technika kialakítását is. Kezdettől fogva világos volt, hogy az ideális megoldás a TEKA Absaug- und Entsorgungstechnologie GmbH-val és annak magyarországi partnerével, az Imex Filtertechnika Kft-vel együttműködve születik meg.

Kompakt megoldás nagy szűrőfelülettel

A projekt megvalósítását jól megalapozott tervezési szakasz előzte meg. A csarnok közös bejárása során a térbeli adottságokat – pl. a csarnok méretét, a munkahelyek elrendezését – vizsgálták a szakemberek. Ezen kívül kiértékelték mindazon befolyásoló tényezőket, amelyek meghatározzák a keletkező szennyező anyagok mennyiségét. Ezek közé tartoznak a munka intenzitása (többek között a kétműszakos üzemelés) mellett a felhasznált anyagok (alumínium), az alkalmazott hegesztési eljárások, valamint a szennyezéskibocsátó források, azaz a manuális ill. automatizált hegesztőhelyek száma. A befolyásoló tényezők ezen összessége alapján a célt az óránkénti hatszori légcserében határozták meg.

A cég a több hosszantivarrat-hegesztő géphez csatlakoztatott, mobil elszívó-berendezések, valamint a csarnok oldalain elhelyezendő, rögzített elszívó-berendezések alkalmazása mellett döntött. Míg az előbbiek a szennyező anyagokat közvetlenül azok keletkezési helyén szívják el, addig az utóbbiak a kiszorításos szellőztetés elvén gondoskodnak a csarnok levegőminőségének javításáról.

A hosszantivarrat-hegesztőgépek hegesztőfejei melletti közvetlen elszíváshoz olyan berendezésekre volt szükség, amelyek méreteik és súlyuk alapján együtt képesek mozogni a portállal. A beszívófejet kis tömlőátmérővel kell a szennyezőanyag keletkezési helyéhez vezetni annak érdekében, hogy az ne befolyásolja hátrányosan a teljes hegesztési folyamatot. Nem szabadott túl erős elszívást sem alkalmazni, nehogy az gátolja a védőgáz hatását, de túl gyengét sem, hogy biztosítva legyen a hegesztési füst hatékony elszívása.

E követelménynek a TEKA LFE típusú középvákuumos berendezés segítségével eleget lehetett tenni. A berendezés elegendő méretű szűrőfelülettel rendelkezik, amely felveszi a hegesztési folyamat során keletkező részecskéket, ezen felül a turbinája fokozatmentesen állítható. A maga kb. 100 kg-os súlyával viszonylag könnyűnek számító berendezés egy kb. 5 m magas mozgatható tartókaron van rögzítve, amely a keresztportállal párhuzamosan mozog; vezérlése pedig távirányítóval történik. A készülék be- ill. kikapcsolása elektronikusan szabályozható a hegesztőberendezésen elhelyezett kezelőtáblán, mivel a két berendezés egy csatlakozó segítségével van egymással összekapcsolva.

A paraméterek – 10 m2-es szűrőfelület, kb. 160 m3/h üzemelési pont 10 500 Pa szívóteljesítmény és kb. 20 m-es tömlőhosszúság esetén – biztosítják a hegesztési folyamat zavaró megszakítások nélküli lefolyását, valamint a káros anyagokat tartalmazó levegő megbízható módon történő elszívását és tisztítását. Ezt az optimális üzemelési pontot a turbinateljesítmény finomszabályzása révén lehet a felhasználás konkrét esetére beállítani.

Hatszoros légcsere óránként

TEKA AirtechA felhasználó más részterületeken nem alkalmazhatta a pontszerű elszívást. Megoldásként kínálkozott a TEKA Airtech típusú fixen telepített elszívó- és szűrőberendezések alkalmazása, amelyek túlnyomórészt olyan ipari üzemekben használnak, amelyekben a pontszerű elszívás nem játszik szerepet, ill. ahol e megoldást a csarnokok levegőjének tisztántartására használják kiegészítésképpen. A csarnok rövid oldalain 2-2 berendezés áll egymással szemben. A készülékek oldalain 4 m-es magasságban elhelyezett beszívócsatornák veszik fel a hegesztés és csiszolás során keletkező részecskéket. A szűrő-rendszerek azt követően megtisztítják a káros anyagokat tartalmazó levegőt. A szűrőrendszerek BGIA M kategóriájú szűrőpatronokkal vannak ellátva, amelyek a káros anyagokat 99,9 %-ot meghaladó mértékben  (leválasztási fok ≥ 99,9%) veszik fel, s szűrőfelületük 324 m2. Az elszívó berendezések megfelelnek a jelenleg érvényes biztonsági és egészségügyi követelményeknek, amit a Német Törvényes Balesetbiztosító (IFA) Munkavédelmi In-tézete DIN EN ISO 15012-1 szerinti tanúsítvánnyal igazolt.

Mindegyik berendezés 15 kW-os motorteljesítmény mellett 24 000 m3/h tisztítási volument ér el. Ez garantálja a csarnok óránkénti hatszoros levegőcseréjét. A tisztítási folyamat után a fúvókák a csarnok teteje alatt max. 30 m-es tá-volságig vezetik el a levegőt a csarnokba. Ez hivatott biztosítani azt, hogy a megtisztított levegő csővezeték nélkül is eljusson a munkahelyiség minden területére. Az így keletkező áramlás eredményeképpen a füst- és portartalmú levegő folyamatosan eljut a berendezéshez. Pozitív mellékhatásként a helyiség hőmérséklete 4 °C-kal emelkedett. A fűtés téli időszakban elhagyható. Ily módon jelentős mértékű fűtési költség takarítható meg.

Michael Moser, aki 2011. március végéig a Stadler Szolnok Vasúti Járműgyártó Kft. igazgatójaként tevékenykedett és intenzíven részt vett a projektben, a következőképpen foglalja össze tapasztalatait:

„Az elszívó berendezések segítségével érezhetően jobb lett a csarnok levegője. Különösen azon lepődtünk meg, milyen alacsony zajszinten dolgoznak a berendezések“ – mindez jó kiinduló alapot jelentett újabb közös projektek számára, amelyek időközben már el is kezdődtek.