Your filter specialist for customized solutions

Költségmegtakarítás a porleválasztó berendezések teljes szűrőcseréje révén.

Költségmegtakarítás a porleválasztó berendezések teljes szűrőcseréje révén.

Az összes szűrőbetét egyszerre történő cseréjével pénzt takarít meg

A porleválasztó hatékony működése csak rendszeres karbantartással lehetséges. Három lényeges tényezőt kell együttesen figyelembe venni - nevezetesen a szűrők élettartamát, az energiafogyasztást és a rendszer termelésből való kiesését. Könnyű elmagyarázni, hogy miért mítosz és tévhit, hogy mindig olcsóbb a szűrőbetétek egyesével történő cseréje.
A porleválasztó megfelelő működésének egyik alapja a szűrendő légmennyiség és a rendelkezésre állított szűrőfelület arányának, a szűrési feladat körülményekhez illesztett megválasztása.
Mindennek a mércéje a szűrendő részecskék mérete. Ökölszabályként elmondható, hogy minél kisebbek a részecskék, annál kisebb a szűrési sebesség.

Költségmegtakarítás a porleválasztó berendezések teljes szűrőcseréje révén.

Természetesen a porleválasztónak mindig egyenletes minőségben kell ellátnia feladatát, és állandó légmennyiséget kell biztosítania - függetlenül attól, hogy a szűrőbetéteket éppen most cserélték és újak, vagy már porral terheltek. Ebből a célból a légáramlást megfelelően szabályozzák egy légáramlás-szabályozóval, mert minél teltebbek a szűrők, annál nagyobb lesz az ellenállás, és ez esetleg nagyobb nyomásveszteséghez vezet a rendszerben. Ha egy tiszta szűrő túl sok levegőt szívna be szabályozatlanul, lehetséges - különösen a nagyon apró részecskék esetében -, hogy azok mélyen behatolnak a szűrőközeg külső szálaiba, és ott megrekednek. A szűrő úgynevezett mélyterhelésének ez a jelensége visszafordíthatatlan, és elkerülhetetlenül a szűrő élettartamának rövidüléséhez vezet, az ellenállás gyorsabban nő, és a szűrőbetétet újra ki kell cserélni.

Költségmegtakarítás a porleválasztó berendezések teljes szűrőcseréje révén.

Ha most csak egy szűrőt vagy a szűrőknek csak egy részét cseréljük ki, az ellenállás nem lesz azonos az összes szűrőn. Az új szűrők ezután lényegesen nagyobb légáramot kapnak, amíg az összes szűrő ellenállása ismét azonos nem lesz. Mint már említettük, a nagyobb légáramlás általában erősebb mélységi terhelést és ezáltal rendkívül rövid élettartamot okoz. Ezenkívül a kollektor nagyobb nyomáseséssel működik.
Mindez a rendszerben lévő összes szűrő élettartamának lerövidüléséhez, nagyobb sűrített levegő felhasználáshoz és ezáltal magasabb energiaköltségekhez vezet. És természetesen a gyakori egyedi szűrőcserék is több leállási időt eredményeznek a rendszer számára.

Következtetés:

Hosszú távon drágább, ha az esetleges rövid távú költségekre hivatkozva nem mindig cseréljük ki az összes szűrőbetétet. Ha egy rendszer magas delta-p értéket mutat, akkor az összes szűrőbetétet ki kell cserélni. Az az elképzelés, hogy "a berendezésemben 24 szűrőbetét van, most nincs annyi pénzem, kicserélek 5 darabot, és a delta-p értékem egy kicsit visszaesik" -  teljesen téves. Végül is a delta-p értéket az egész rendszerben átlagosan mérik, és a légáramlást ehhez igazítják. Eltérő mértékben terhelt szűrőbetétek esetén a légáramlás már egyik szűrő számára sem megfelelő, a rendszer már nem működik olyan hatékonyan, mint ahogyan működhetne, a delta-p értéket gyorsabban éri el újra, és a rendszer gyakrabban áll le.

A teljes szűrőcsere előnyei

  • Minden szűrőbetéten ugyanakkora légmennyiség áramlik át, és a szűrési sebesség hatékonyabban szabályozható.
  • Ezzel kisebb lesz a sűrített levegő felhasználása és a szűrőbetétek tisztításának minimalizálásával meghosszabbodik a szűrőbetétek élettartama.
  • A számított tervezési légáram könnyebben tartható, a megfelelő levegő/szűrőfelület arány megtartásával és a szűrőközeg mélységi terhelésének minimalizálásával.
  • A csökkentett mélységi terhelés hosszabb szűrő élettartamot eredményez, és hosszú távon pénzt takarít meg.

A porleválasztók teljes szűrőcseréje költségmegtakarítással jár, csökkenti az állásidőt és az energiafogyasztást.

Back to Top
Close
Close
Inquiry