Esettanulmányok

Élelmiszeripari csomagológépek elszívása

Élelmiszeripari csomagológépek elszívása

Élelmiszeripari csomagológépek elszívása

2010-06-29

Egy élelmiszeripari csomagolóanyagokat gyártó üzemben a fóliák felületére egy speciális port visznek fel, amely a későbbi összetapadásukat hivatott meggátolni.

A por azonban csak a termék felületén hasznos, a gyártósor többi részén csak problémákat okoz, zavarja precíziós optikai szenzorokat, koptatja a mechanikus alkatrészeket, stb. De természetesen a dolgozók egészsége és kultúrált munkakörnyezete is a tét, ezért a gépeken helyi elszívást kívánt megvalósítani a gyártó.

A tervezési fázisban az alábbi fő szempontok kerültek előtérbe:

  • Az elszívási pontokat 4-es csoportokra kell osztani, melyek egymástól függetlenül üzemelhetnek.
  • A porleválasztókat és ventilátorokat a csarnokban végigfutó „félemeleten” kell elhelyezni.
  • Kettő, egy másik gyáregységből átvett porleválasztót is fel kell használni.
  • A por robbanásveszélyes, ezért megfelelő óvintézkedéseket kell alkalmazni és betartani az ATEX ide vonatkozó szabályait.

A tervezés kezdetekor a gyártócsarnok még építés alatt állt. A megbízótól kapott építési tervek alapján megalkottuk az csarnok 3D-s modelljét, melyet később a helyszíni felmérések alapján pontosítottunk. Majd következett az elszívó berendezések elhelyezése és a csővezeték nyomvonalak tervezése a „virtuális” térben. A tervezés során folyamatosan egyeztettünk a megbízóval és igény szerint módosítottuk a tervet. A 3D-s modell megtekintése egy ingyenes segédprogrammal bármilyen számítógépen megoldható, így ezen egyeztetések több száz kilométer távolságból is megoldhatók voltak. A csővezeték rendszert a JACOB elemeiből terveztük. Mivel minden elemnek-idomnak rendelkezésre áll a 3D-s modellje, ez a munka leginkább a közismert „tetris” játékra emlékeztetett. A játék végén egy egérkattintásba került az idomok jegyzékének a lekérdezése, mely Eurocent-re pontos költségvetést tett lehetővé, minden egyes variáció és módosítás után. A végleges modellből aztán 2D-s rajznézeteket generáltunk, számozott tételjegyzékkel, ez alapján már könnyű dolga volt a helyszíni szerelőcsapatnak. 

A porrobbanás veszélye miatt az átmérőket úgy választottuk meg, hogy a rendszer bármely pontján, a légsebesség 20m/s felett legyen, a lerakódások elkerülés érdekében. Ugyancsak gondoskodni kellett a teljes rendszer földeléséről, az elektrosztatikus szikraképződés elkerülése érdekében. A JACOB földelő-kapcsok itt nagy segítséget jelentetek.

Ugyancsak földelt kivitelű volt az alkalmazott porleválasztó és konduktív szűrőbetétek kerültek a készülékbe.

A robbanásveszélyes porok esetén a porleválasztónak rendelkeznie kell egy ún. hasadó felülettel, mely az esetleges robbanás lökéshullámát elvezeti. Egy porrobbanás ugyanakkor méteres lángcsóvával is jár, ezért az ilyen robbanás elvezetésnek mindig a szabadba kell történnie. A helyi adottságok miatt ez nem jöhetett szóba, ezért itt egy speciális lángfogó eszközt kellett alkalmazni, ezek a készülékek oldalán kaptak helyet.

Kapcsolódó ajánlás

Kapcsolódó fotók


Az IMEX Filtertechnika Kft. egy 1991-ben, soproni székhellyel megalapított osztrák-magyar vegyesvállalat. Cégünk filozófiájában a szolgáltatás és szerviz kulcsfontosságú fogalmak.

Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.