Esettanulmányok

RÁBA - feltöltő hegesztés

RÁBA - feltöltő hegesztés

RÁBA - feltöltő hegesztés

2010-07-19

A Rába a világ egyik jelentős független futómű- és futómű főegység gyártója. A holding legnagyobb tagját képező Futómű üzletág komplett futóművek, futómű fő- és részegységek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

Az 1896-ban alapított kovácsüzemnek köszönhetően a Rába már több mint száz éves tapasztalattal rendelkezik a kovácstermékek gyártása területén. A kovácsüzem - a kapacitásban hozzáillő, korszerű hőkezelő műhellyel - Magyarország egyik legnagyobb és legkorszerűbb kovácsgyára. Fő profilja a járműipar (tehergépjárművek, buszok és speciális járművek) számára kovácsolt alkatrészek előállítása, melyek nemcsak a Rába által gyártott mellső és hátsó futóművekbe, főhajtóművekbe, de a világ számos futómű és főhajtómű gyártójának termékeibe is beépülnek.

A saját szerszámgyártó részleg egy sor speciális géppel rendelkezik a nagy méretű kovácsszerszámok megmunkálására. A nagy munkadarabok kovácsolásához használt kovácsszerszám, az ún. „medve” felújításának első fázisa az elkopott forma feltöltése, ami elektródás feltöltő hegesztés útján történik, megfelelő (nagy) méretű nagy széntartalmú, kemény acélpálcával. Az ilyenkor keletkező nagy mennyiségű füst rövid idő alatt betöltötte a csarnokot, ellehetetlenítve ezzel a munkavégzést.  

Az elszívás kialakításának legnagyobb kihívása az volt, hogy olyan elszívó ernyőt tervezzünk, mely a teljes munkafolyamatot képes lefedni, ugyanakkor nem akadályozza a munkadarab billentését, mozgatását, daruzását, hozzáférhetőségét és a rálátást. Több változatot dolgoztunk ki és egyeztettünk a megbízóval, végül közösen egy lefüggönyözött felső ernyő mellett döntöttünk, mely a munkadarab daruzása idejére elektromotoros úton eltolható. 

 

A 630-as átmérőjű szívóvezetékbe egy egyedi teleszkóp-szakaszt építettünk, amely lehetővé tette az ernyő mozgatását. A csővezeték nyomvonalak tervezésekor és megépítésekor a jól bevált JACOB csőrendszert alkalmaztuk. A központi szűrőegységként letelepített Donaldson DFO 4-48 típusú patronos porleválasztó egyidejűleg egy köszörűs kabin elszívását is végzi. A központi vezérlés köszörüléskor nyitja a köszörűs kabin szívó-ágába épített pneumatikus pillangószelet, a légmennyiség pedig frekvenciaváltó alkalmazásával igény szerint emelkedik.


Az IMEX Filtertechnika Kft. egy 1991-ben, soproni székhellyel megalapított osztrák-magyar vegyesvállalat. Cégünk filozófiájában a szolgáltatás és szerviz kulcsfontosságú fogalmak.

Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.