Esettanulmányok

vízkezelés

vízkezelés

vízkezelés

2021-05-10

Környezetbarát és hatékony vízkezelés ultratiszta víz készítéséhez

Ügyfelünknek a tükörgyártáshoz óránként kb. 300 liter tökéletesen előkészített, alacsony vezetőképességű, 4 bar nyomású ultratiszta vízre van szüksége. Ezenkívül minden egyes gyártásindításhoz kb. 2000 liter azonnal rendelkezésre álló azonos tisztaságú vízre van szükség, és az ügyfél hosszú távú és hatékony megoldást keresett a szokásos ioncserélők helyett. Az ioncserélőkhöz szükséges műgyantát egyre nehezebb beszerezni, és az árak folyamatosan emelkednek.

Így tehát világos volt a feladat az IMEX Filtertechnika számára: Nagy mennyiségű ultratiszta víz előkészítése nem folyamatos igénnyel, hosszútávon kiszámítható költségek és üzembiztonság mellett.

Az ügyfél elemzésében abból indult ki, hogy az új berendezésnek legalább 500 liter/óra kapacitással kell rendelkeznie. Az IMEX szakértői csapata egy 2019-ben telepített kisebb kísérleti projekt során szerzett tapasztalataira is támaszkodva tudott testre szabott megoldást kidolgozni. A kisebb, óránként 80 literes kapacitású projekt több mint egy év elteltével, üzembe helyezése óta teljesen baktériummentesen működik.

Ennek alapján sikeresen kombináltak három rendszert egy önálló berendezésben, egyrészt a soproni városi vezetékes víz a kívánt tisztasági fokra hozása, másrészt a 2000 literes indítási kapacitás biztosítása céljából.

A rendszer első eleme egy vízlágyító berendezés. Ezután egy fordított ozmózisos víztisztító berendezés következik, amely óránként 300 liter ultratiszta víz előkészítésére alkalmas, egy UV csírátlanító berendezéssel és 4 puffertartállyal, ami így összességében 2000 liter összkapacitást jelent.

Fordított ozmózis: környezetbarát, megbízható és kiszámítható

A fordított ozmózis technológia a rendkívül finom szűréshez hasonlítható, ezért hiperszűrésnek is nevezik. Ez az eljárás egy a természetben alapvető jelentőségű folyamat megfordításának elvén működik: ez az ozmózis. Ez két, félig áteresztő membránnal elválasztott folyadék koncentrációjának kiegyenlítését jelenti.

A fordított ozmózis (angolul: reverse osmose) során a vizet egy szintetikus, félig áteresztő membránhoz nyomják, amely a vízmolekulák számára áteresztő, de a nyersvízben lévő szennyeződések, pl. keménységképzők, sók, mész, nitrát, növényvédőszerek, hormonok és gyógyszerek maradványai, mikroorganizmusok stb. számára nem. A magas ionkoncentrációjú oldalon (vezetékes víz, nyersvíz) meglévő nyomás a tiszta vízmolekulákat az alacsonyabb koncentrációjú tiszta víz oldalára kényszeríti. A nyersvíz oldalon a működés során a visszatartott anyagok nagy koncentrációja jön létre, ezt folyamatosan öblíteni kell, és szennyvízként el kell vezetni.

A vízkezelés e módja amellett, hogy környezetkímélő, természetesen világosan átlátható költségekkel jár. A rendszer beszerzési és karbantartási költsége hosszútávon kiszámítható. Az ioncserélők költségei ezzel szemben az utóbbi években egyre nehezebben kiszámíthatók, mivel egyrészt a műgyanta ára már literenként 4 euróra emelkedett, másrészt a nyersanyaghiány bizonytalan rendelkezésre álláshoz és további áremelkedéshez vezethet.

Amortizáció egy éven belül

Az ügyfél részéről megerősítést nyert, hogy mindössze 6 hét sikeres üzem után már havi mintegy 1600 € megtakarítás látható a műgyanta költségekben. Ezzel a berendezés beszerzési költsége már az első éven belül amortizálódott.
A befektetés megtérülése < 1 év

Adatok és tények a vízkezelő berendezésről

Az IMEX Filtertechnika az összes releváns adatot és vizsgálati eredményt egy megoldási javaslatba foglalta, amely tartalmazza a soproni vezetékes víz átfogó kezelését és a megrendelői igényeket.

Megoldásként egy teljesen automatikus vízkezelő berendezést terveztünk, amely a következő elemekből áll:
• 90 µm-es szűrés visszaöblítéses szűrővel
• Vízlágyítás 50 AVL használatával
• 25 µm-es szűrés gyertyás szűrővel
• 10 µm-es szűrés aktív szén szűrővel (az RO berendezésre építve)
• 1 µm-es szűrés gyertyás szűrővel (az RO berendezésre építve)
• Ozmózisos berendezés
• UV sterilizálás
• 4 tárolótartály

A berendezés működési elvének sematikus ábrázolása

 

 

 


Az IMEX Filtertechnika Kft. egy 1991-ben, soproni székhellyel megalapított osztrák-magyar vegyesvállalat. Cégünk filozófiájában a szolgáltatás és szerviz kulcsfontosságú fogalmak.

Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.