Szolgáltatások (ipari por- és olajködleválasztás)

3D-szkennelést és -tervezést

3D-szkennelés a meglévő rendszeren belüli optimális tervezéshez

A meglévő ipari létesítményekben a csővezetékek át- vagy újratervezése gyakran nagy kihívást jelent. Egyrészt a költség minimalizálása érdekében a szükségtelen métereket, íveket és csomópontokat el kell kerülni, hiszen ezek nemcsak a beszerzés, hanem a mindennapos üzemelés során is nagy többletköltséget jelentenek és ezáltal természetesen a rendszer meghibásodása is gyakoribbá válik. Másrészt az üzemcsarnokok és berendezések általában sűrűn be vannak már hálózva sok egyéb berendezéssel, például gáz-, víz-, sűrítettlevegő-vezetékekkel, kábelcsatornákkal, világítótestekkel, fűtőtestekkel, szellőztetőcsatornákkal, darupályákkal stb.

Az IMEX Filtertechnika ilyen kihívások esetén a csővezetékek lehetséges útvonalának megtervezésére már évek óta sikeresen alkalmazza a 3D-szkennelést. Ezzel az egyedi technológiával a csarnok adottságait milliméteres pontossággal fel tudjuk mérni és a meglévő objektumokat pontosan tudjuk rögzíteni és leképezni. Így a csővezeték-rendszer 3D-tervezése során nem csak a legjobb és leghatékonyabb nyomvonalak tervezhetők meg, hanem egyidejűleg az átfedések, ütközések is ellenőrizhetők (collision detection).

Az IMEX Filtertechnika soproni szakemberei az elmúlt 10 évben már számos, többek között nemzetközi projektet terveztek és kiviteleztek ilyen módon nagy sikerrel. Az IMEX Filtertechnika-csoporton belüli nemzetközi együttműködés és a know-how átadása lehetővé teszi, hogy ezt az egyedi 3D-szkennelési szolgáltatást és 3D csővezeték-tervezést immáron Ausztriában is alkalmazzuk.

Esettanulmány: Technológiai porelszívás egy festékgyártó üzemben

A 3D szkennelést és tervezést nemrégiben először használtuk Ausztriában egy elszívóberendezés hatékony és biztonságos modernizálásához.

Az aktuális esetben több elszívási helyet is ki kellett számítani, amelyek nem is mindig egyidejűleg vannak használatban. A feladat az volt, hogy az ügyfél számára olyan elszívó rendszert tervezzünk, amely több elszívási hellyel rendelkezik, amelyeket részben egyidejűleg, de gyakran egymástól függetlenül is működtetni kell (keverőberendezések, ahol elszívásra csak a betöltés során van szükség). Mivel robbanásveszélyes por volt az elszívandó szennyeződés, a szűrőig történő szállítás pontos sebességének még inkább nagy jelentősége lett.

Az IMEX Filtertechnika-csoport osztrák és magyar szakemberei az ügyféllel együtt létrehoztak egy mátrixot az egyidejűségi tényezők alapján, így rögzítették, hogy mely elszívási helyek lehetnek egyidejűleg nyitva és melyek semmi esetre sem. Ezen csoportosítás alapján választották ki a megfelelő cső- és légszállítási méretezést. Végeredményben nem egy központi gyűjtővezetéket alakítottak ki, hanem több párhuzamosan futó vezetéket.

Ezt mondja az ügyfél:

„Az IMEX Filtertechnikával lebonyolított projekt keretein belül az IMEX csapata 3D szkennelést is végzett tervezési célokra. A felvétel részletessége pozitív meglepetést okozott számunkra. A speciális szoftver révén lehetőséget kaptunk arra, hogy a legkisebb részleteket is virtuálisan lássuk, és elsősorban a tartályok, csövek, berendezések stb. méretét lemérjük!
Rögtön ajánlatot kértünk 3D szkennelésre a következő projektünkhöz is, amely bonyolult követelményeket tartalmaz a magas tér kihasználására vonatkozóan. A nehezen hozzáférhető helyeket így kényelmesen, a számítógépen megmérhetjük.”

Dr. Miroslava Rill
Site Engineering
Site Security Manager


Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.