Szolgáltatások (ipari por- és olajködleválasztás)

A csővezetékek kialakítása mint biztonsági és költség-tényező

A por szállításának sebessége, mint biztonsági és költség-tényező

A tapasztalatok szerint a porleválasztó berendezés a legfontosabb összetevő az üzemcsarnokok levegőjének tisztasága szempontjából. Ha azonban a porral terhelt levegőt nem szállítják hatékonyan, akkor az üzem a magas energiaköltségek, a nem biztonságos üzemi feltételek, vagy akár a tűz- és robbanásveszély kockázatát vállalja, a teljes rendszer csökkent hatékonyságának hátrányain túl.
A csővezetékeket a porrészecskék elragadási helyétől a porleválasztó berendezésig történő elszállítására alkalmazzuk. Méretezésüket helyesen kell megválasztani, hogy a szállítási sebesség ideális legyen, tehát a szilárd anyag ne tudjon leülepedni lerakódásokat és a vezetékek eltömődését okozva. Szélsőséges esetben a lerakódások tömege már okozhatja csővezeték-szakaszok leszakadását és súlyos károk kialakulását. Az éghető és robbanásveszélyes porok esetében pedig kimondottan magas kockázatot jelenthet a nem elégséges szállítási sebesség.

A csővezetékek kialakítása két fontos változótól függ: az egyik a szilárd szemcsék (por), a másik pedig a mozgatandó légmennyiség. Minél nehezebb a szilárd szemcse, annál nagyobb szállítási sebességre van szükség. Hogyan érhető el nagyobb szállítási sebesség? Több levegővel vagy kisebb átmérővel – a többi már csak fizika. Ha azonban most valaki azt feltételezné, hogy a szállítás inkább túl gyors legyen, mint túl lassú, az sajnos téved.
Ha ugyanis például abrazív porokat túl gyorsan szállítanak, akkor ez a vezetékek erős kopásához vezethet. A túlméretezett csővezeték-sebesség miatti további negatív hatás lehet például a megnövekedett zaj. Ezen kívül a sebesség növelése exponenciális mértékben több energiát igényel, nagyobb és erősebb ventilátorokat és ezzel jelentős többletköltséget jelent.
Mindezekért döntő jelentőségű a teljes csővezeték-hálózatban a szállítási sebesség helyes megválasztása.

Az egyidejűség kérdése a méretezésben

Az aktuális esetben több elszívási helyet is ki kellett számítani, amelyek nem is mindig egyidejűleg vannak használatban. A feladat az volt, hogy az ügyfél számára olyan elszívó rendszert tervezzünk, amely több elszívási hellyel rendelkezik, amelyeket részben egyidejűleg, de gyakran egymástól függetlenül is működtetni kell (keverőberendezések, ahol elszívásra csak a betöltés során van szükség). Mivel robbanásveszélyes por volt az elszívandó szennyeződés, a szűrőig történő szállítás pontos sebességének még inkább nagy jelentősége lett.
Az IMEX Filtertechnika-csoport osztrák és magyar szakemberei az ügyféllel együtt létrehoztak egy mátrixot az egyidejűségi tényezők alapján, így rögzítették, hogy mely elszívási helyek lehetnek egyidejűleg nyitva és melyek semmi esetre sem. Ezen csoportosítás alapján választották ki a megfelelő cső- és légszállítási méretezést. Végeredményben nem egy központi gyűjtővezetéket alakítottak ki, hanem több párhuzamosan futó vezetéket.

Tudjon meg többet a projekt tervezéséről


Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.