Komplett szűrők

Gyakorlati tapasztalatok

Gyakorlati tapasztalatok:
... a komplett hidraulikaszűrők értelméről és szükségszerűségéről

A komplett szűrők szállításának igénye a tartalék szűrőbetéteké mellett egyre többször és egyre komolyabban merül fel a hidraulikával ill. kenéstechnikával foglalkozók körében. Az IMEX Filtertechnika Kft. szakemberei ezekre az igényekre teljesen egyedi termékekkel kínálnak megoldást.

A hidraulikaszűrők fajtái

  • Szívóági szűrők
  • Nyomóági szűrők
  • Visszatérőági szűrők

A hidraulika- ill. kenőolajszűrő felépítése

A szűrő alapja egy olyan szűrőház, amely a fellépő nyomási ill. vákuumértékek elviselésére készül. Ebben a szűrőházban kerül a szűrőbetét elhelyezésre, függetlenül a szűrőbetét anyagától és szűrési finomságától. A szűrőház fémházas csavarpatron formájában is készülhet, jelentősen megkönnyítve így a szűrőcserét. A fémházas csavar-patronokat leggyakrabban az alacsony nyomású rendszerekben alkalmazzák. Csupán néhány szűrőgyártó fejlesztett ki közepes nyomású felhasználási területre fémházas csavarpatronokat, mint pl. a Donaldson® a Duramax® sorozatú szűrőit.

A szűrőanyag (szűrőközeg) csaknem minden szűrőben csillagszerűen helyezkedik el, s anyagtól függően drótszövettel kerül megerősítésre.

 

A hidraulika- és kenőolajszűrők felépítési módozatai

Minden hidraulika- és kenőolajszűrő a szűrőbetét átáramlási irányát tekintve két csoportba osztható:

  • a kívülről befelé szűrő szűrőbetétek
  • a belülről kifelé szűrő szűrőbetétek

A belülről kifelé átáramló szűrőbetétek óriási előnye, hogy a kiválasztott szennyezőanyag cserekor a szűrőbetét belsejében marad.

Az RT-Filtertechnik azon ritka szűrőgyártók közé tartozik, amelyek belülről kifelé szűrő szűrőbetéteket készítenek. Ez a fajta építési mód a fent említett előnyök mellett lehetővé teszi a mágnesszűrővel történő kombinációt is.

A mágnesszűrők (mágnesgyertyák) működése és alkalmazhatósága

A mágnesgyertyák egy olyan csőből állnak, melynél pontosan meghatározott távolságokra állandó mágnesek kerülnek beépítésre. A mágneseket úgy helyezik el a csőben, hogy a szűrőben nagy hatékonyságú mágneses terek alakuljanak ki, anélkül, hogy azok kioltanák egymást.
Minden fémes szennyezőanyag-részecske, amely a mágnesek vonzáskörzetébe ér, megtapad a csövön. Óriási előnye a mágnesgyertyának, hogy képes a szűrőbetét finomságánál kisebb fémes részecskék leválasztására is.

A mágnesgyertyák előnyei:

  • a hidraulikus ill. a kenőolajrendszerben fellépő fémes szennyezőanyag nagy részét a mágnesgyertya leválasztja
  • az általa összegyűjtött kosz nem terheli a szűrőbetétet
  • az olaj tisztasága jelentősen javul
  • az oxidációs öregedési folyamat lassul
  • karbantartáskor a mágnesgyertya egyszerűen tisztítható, semmilyen plusz költség nem terheli alkalmazóját

Néhány gyártó programjában fedezhető fel csupán a szűrőbetét + mágnesgyertya kombináció
(RT-Filtertechnik, Arlon, Donaldson® stb.). A szűrők alkalmazási területétől függően túlfolyó ill. bypass (mellékáramú) szelepek kerülnek beépítésre. Céljuk túl magas nyomás keletkezésekor (pl. hidegen indításkor) a szűrőbetét roncsolódásának megakadályozása. 


Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.