Motor- és jármű- szűrőbetétek

Levegőszűrés gyakorlati tapasztalatai

A levegőszűrés értelméről és szükségszerűségéről

Alkalmazhatóság és működés

Legtöbb járművünk és munkagépünk ún. belső égésű motorral készül, ami azt jelenti, hogy a motorban üzemanyag elégetésén keresztül jutunk hozzá a számunkra szükséges energiához. Minden égéshez oxigénre van szükség, amelyet a bennünket körülvevő levegőből kapunk. Mint tudjuk, a környezetünkben található levegő többé-kevésbé szennyezett, a szennyeződések legkülönbözőbb fajtáival, mint pl. por, füst, korom stb. Ezért feltétlenül szükség van a motorban elégetésre kerülő levegő nagyon pontos szűrésére. A motorba csak pormentes és tiszta levegő kerülhet!

Egy példa

Egy 300 LE-s dízelmotornak percenként kb. 21 m3 levegőre van szüksége. A szűretlen környezeti levegő köbméterenként akár 20 mg port is tartalmazhat. A létező legjobb és legdrágább motorolaj sem lenne képes ezt a koszmennyiséget kezelni. Ezért egy, a lehető legjobb leválasztási fokkal rendelkező és jól működő légszűrő használata elengedhetetlen.

Az ábrák egy 300 LE-s dízelmotor levegőszükségletét mutatják, ill. az ezzel összefüggő pormennyiség alakulását. Kiderül továbbá a rajzokból, hogy egy, csupán 1 %-kal gyengébb hatásfokú légszűrő mekkora különbséget jelent a kiválasztott pormennyiséget illetően.

70 kg

A légszűrők fajtái

Három gyakran alkalmazott, az alábbiakban felsorolt légszűrőtípust különböztetünk meg:

 1. száraz légszűrő, másnéven papírszűrő a ma leggyakrabban használt légszűrő. Motoroknál, kompresszoroknál, vákumszivattyúknál alkalmazzák, leválasztási hatásfoka a 99,99 %-ot is elérheti. A száraz légszűrő, másnéven papírszűrő az a pillanatnyilag leghatékonyabb szűrő, amelynek első változatát a Donaldson® 85 évvel ezelőtt dolgozta ki, s amely azóta is folyamatosan fejlesztés alatt áll.
 2. az olajtükrös légszűrő volt az első igazi, jó hatásfokú légszűrő, amely optimális esetben a 98 %-os leválasztást is eléri, értéke általában azonban ez alatt van.
 3. a nedves légszűrő, egy olajjal átitatott, sűrű dróthálót tartalmazó házból áll. Speciális területeken alkalmazzák,  gyakorlati jelentősége csökken.

A száraz légszűrő, másnéven papírszűrő előnyei:

 • nagy leválasztási hatásfokkal rendelkezik, a legjobban kialakított szerkezetek, valamint a legjobb szűrőanyagok mellett a 99,99 %-os hatásfok ma már alapkövetelmény,
 • kompakt kialakítási mód, minden beépített helyzetben (vízszintes, függőleges) hatékony működéssel,
 • egyszerű és tiszta karbantartást tesz lehetővé, csupán a szűrőbetétet kell kicserélni,
 • a szűrőbetét cseréje akkor esedékes, ha az eltömődésjelző azt jelzi,
 • ellentétben az olajos szűrőkkel nincs gond az elhasznált olaj elhelyezésével (veszélyes hulladék).

Néhány érv a Donaldson® légszűrők mellett:

Az IMEX Filtertechnika Kft. - amennyiben lehetséges - a Donaldson® cég által gyártott szűrőbetéteket ajánlja beépítésre, s légszűrőrendszerek átalakításakor is kizárólag Donaldson® komplettszűrőket használ.

 • a Donaldson® a papírszűrő feltalálója. Több, mint 80 éves tapasztalattal rendelkezik a légszűrésben, azóta, hogy 1915-ben Frank Donaldson traktorokhoz az első szikrafogót és légszűrőt megépítette.
 • a Donaldson® egyike annak a kevés cégnek a világon, amely komplett szűrőberendezéseket fejleszt és állít elő, s ezáltal az építőipari gépek, klf. munkagépek és tehergépjárművek legnevesebb gyártóinak a beszállítójává vált.
 •  a Donaldson® mind a fejlesztésben, mind a minőségben piacvezető.
 • a Donaldson® szűrőházai modulszerűen különféle előszűrőkkel szerelhetők fel, extrém poros körülmények között dolgozó motorok optimális védelmére.

Az IMEX Filtertechnika Kft. a következő levegőszűrőbetéteket szállítja:

 1.  Donaldson®-szűrőbetéteket  az utolérhetetlen Pleatloc™-hajtogatási rendszerrel, a gép- és járműgyártók előírásai alapján SMP™, XLP™ vagy Eon® változatban,
 2. gyári beszállítói minőségben nemzetközileg elismert szűrőgyártók termékeit.

A jó légszűrőbetétekkel szemben a következő elvárások fogalmazódnak meg:

 • magas leválasztási fok
 • hosszú élettartam
 • egyszerű karbantartás

 


Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.