Általános információk

Life-Cylce-Cost

euroventrating

A kőolaj ára az utóbbi években több mint megduplázódott és a villamosenergia költségei is emelkednek világszerte. A Világbank Energetikai Csoportja előrejelzése szerint a teljes energiafogyasztás várhatóan jelentősen emelkedni fog továbbra is az elkövetkező 50 évben.

Az épületek szellőztetése, mint tudjuk, nagyon drága lehet. A szűrők átlagos energia költsége a légtechnika rendszer összes költségének mintegy 30% -át teszi ki. A megfelelő szűrő kiválasztásával, például egy F7-es szűrő hatékonysága és a nagyon alacsony átlagos nyomásvesztesége miatt, energiamegtakarítást lehet elérni, miközben fenntartja az IAQ (Indoor Air Quality azaz beltéri levegőminőség) magas szintjét. Amennyiben belátjuk, hogy a légszűrő a legolcsóbb és legegyszerűbb összetevő a változtatáshoz, gyorsan megtakarítást érhetünk el.

1Pa = 1 euro

Általános érvényű tapasztalat, hogy egy tipikus légtechnika rendszer, mely egy év alatt legalább fél év üzemiidővel rendelkezik 1 Pascal nyomáscsökkenésenként 1 euro többlet energiaköltséget jelent szűrőnként. A rosszul tervezett szűrőszerkezet 50 Pascal nyomáskülönbséget is jelenthet egy jól megtervezett szűrőhöz képest, még akkor is, ha az ugyanolyan szűrési hatékonyságú. Más szavakkal ez 50 eurós felesleges energiaköltséget generál éves szinten minden egyes szűrő esetében.

Számítások azt mutatják, hogy az energia rendszerint a légkezelő rendszer teljes költségének ~70%-át teszi ki a rendszer teljes élettartalmára levetítve. Az energiafogyasztás közvetlenül arányos a szűrő átlagos nyomásveszteségével amiből következik, hogy a megfelelő szűrő kiválasztásával energiát és pénzt spórolhatunk!

Új szűrő költségei:

+Szűrőcsere ára
+energiaköltsége
+hulladékkezelési költség                                            
=Teljes költség (Life-Cylce-Cost = Élettartam költség)

A légszűrők összehasonlításának módja

Manapság a légszűrők vásárlói már sokkal könnyebben megtalálhatják a megfelelő szűrőt - mind az energiahatékonyság, mind a beltéri levegőminőség tekintetében - az Eurovent új, objektív energiahatékonysági besorolása segítségével. Már minden légszűrő rangsorolható egy A+-tól E-ig terjedő skálán ahol az A+ a legkisebb energiafelhasználásúnak, mig az E a legnagyobbnak felel meg. Az új osztályozás az EN779: 2012 szabványon alapul és jó tájékloztatást biztosít az éves energiafelhasználás, a kezdeti hatékonyság és a minimális hatékonyság tekintetében. Ahogy az energia ára nő és a CO2-kibocsátás csökkentésének igénye egyre erőteljesebb, a levegőszűrőkkel kapcsolatos energiafogyasztás is a figyelem középpontjába került. Korábban a levegőszűrőket csak átlagos hatékonyságuk alapján osztályozták. Az új energiaosztályozás sokkal pontosabb.

Az új szabvány mind a szűrési hatékonyságot, mind a nyomásesést a porterhelés függvényében méri. A reprezentatív energiafogyasztási szintet az átlagos nyomáseséskülönbség alapján számítják ki a porterhelés átlagában. Ezen adatok alapján egy szûrõ energiateljesítményét egy év mûködési periódus alatt egy független laboratóriumban szimulálják. Ezt a reprezentatív energiaértéket használják a levegőszűrők energiaosztályokba való besorolására.

Az Eurovent 4/21 - 2014 új energiahatékonysági besorolás során alkalmazott számítás:

Energiahatékonysági osztály határértékek minden egyes szűrőosztályhoz az EN 779 szabvány szerint, 0,944 m3/s-nál:


Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.