Motor- és jármű- szűrőbetétek

Motorolajszűrés gyakorlati tapasztalatai

 Gyakorlati tapasztalatok:
... a motorolajszűrés értelméről és szükségszerűségéről

Alkalmazhatóság és működés

A motorolajszűrő feladata a motorolaj tisztán tartása. Csak egy megfelelően előkészített olajfilm képes a száraz-súrlódást megakadályozni.
A szűrő az olajat megfelelőképpen tisztán tartja, s gondoskodik arról, hogy egy jó kenőképességekkel bíró olajfilm alakulhasson ki a különböző alkatrészek között.
Az olajszűrő szerepe tehát a motorolaj káros frakciójának (abrazív részecskék) kiválasztása, s ezáltal az olaj funkciójának hosszú távon való megőrzése.

Fontos figyelmeztetés

Minden motorolajszűrő rendelkezik egy ún. bypass, másnéven megkerülőszeleppel. Ez a szelep automatikusan nyílik a szűrő eltömődésekor (duguláskor), amikor is a szükséges olajmennyiség már nem képes a szűrőn keresztül hatolni. A szelep kinyitása után szűretlen olaj áramlik a motorba, ezért nagyon fontos, hogy a szűrő megfelelő koszfelvevő-képességgel rendelkezzen, s a megkerülőszelep két olajcsere közt lehetőleg ne nyisson ki.
A kenési helyekre csak a káros frakciótól mentes olaj kerülhet!
A szűrők fent említett tulajdonsága különbözteti meg a jó szűrőt a gyenge minőségű szűrőtől. Egy elegendő szűrő-felülettel, ezáltal nagy koszfelvevőképességgel rendelkező szűrő megkerülőszelepe két olajcsere közt nem nyit ki, legyen szó fémházas szűrőről (csavarpatron) vagy szűrőbetétről.

A motorolajszűrők alapvető fajtái kialakítás szerint:

  •  fémházas csavarpatronok,
  •  szűrőbetétek.

Függetlenül attól, hogy fémházas csavarpatronról (spin-on szűrőről) vagy szűrőbetétről van szó, a velük szemben támasztott minőségi követelmények ugyanazok:

  • magas leválasztási fok
  • hosszú élettartam
  • egyszerű karbantartás

A mellékáramkörű olajszűrő:

Bizonyos alkalmazási területen a motorgyártók mellékáramkörű szűrőt használnak a motorolaj különösen finom szűrésére. Mint a szűrő neve is jelzi, ezek a szűrők mellékáramkörben kerülnek beépítésre, s a szivattyú által szállított olaj kis részét szűrik igen hatékonyan. A mellékáramkörű szűrők nem rendelkeznek megkerülő szeleppel, miután a főszűrőn keresztül az olaj áramlása szűrten vagy szűretlenül, de állandóan biztosított. A mellékáramkörű szűrők képesek a motorolaj élettartamát meghosszabbítani, amelynek elsősorban a magas abrazív tartalmú
(2 mikron alatti részecskenagysággal telített) környezetben dolgozó motoroknál van igen nagy jelentősége.

Néhány érv a jó minőségű olajszűrők mellett:

az IMEX Filtertechnika Kft. figyelembe véve a fenti szempontokat, kizárólag kiváló minőséget megtestesítő olajszűrőket kínál ügyfeleinek gyári beszállítói minőségben.

Ezek a termékek mind:

  • nagy szennyezőanyag-felvevő képességgel
  • nagy szűrési hatásfokkal és
  • környezetbarát szerkezettel rendelkeznek

Az IMEX Filtertechnika Kft. minden motor számára a megfelelő olajszűrőt szállítja.


Online Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat online.
Gyors és egyszerű.