Your filter specialist for customized solutions

Esettanulmányok: 3D-szkennelést és -tervezést

Esettanulmányok: 3D-szkennelést és -tervezést
Az IMEX 3D-szkennelést és -tervezést alkalmaz az elszívó berendezések hatékony és biztonságos modernizálásához

Sok hagyományos ipari üzemben évről évre nő az elszívó rendszerek mérete, hiszen igyekeznek azt mindig a megváltozott követelményekhez igazítani. Ilyen helyzet rengetegszer előfordul. Az IMEX Filtertechnika Kft. osztrák testvércége, az IMEX Filtertechnik GesmbH nemrégiben pontosan egy ilyen rendszerrel találta szemben magát, mikor egy régi berendezés helyett egy új, modern porleválasztóra kellett ajánlatot készítenie. Az igények elemzése során az IMEX műszaki szakemberei a teljes rendszert – a hozzá tartozó csővezetékekkel együtt - tekintették át és mérték fel. Az IMEX biztosra akart menni és arra törekedett, hogy a végső megoldás a technika mai színvonalának illetve minden érvényes biztonsági és gyártástechnikai előírásnak megfeleljen.

Esettanulmányok: 3D-szkennelést és -tervezést
A csővezetékek kialakítása mint biztonsági és költség-tényezőr

A tapasztalatok szerint a porleválasztó berendezés a legfontosabb összetevő az üzemcsarnokok levegőjének tisztasága szempontjából. Ha azonban a porral terhelt levegőt nem szállítják hatékonyan, akkor az üzem a magas energiaköltségek, a nem biztonságos üzemi feltételek, vagy akár a tűz- és robbanásveszély kockázatát vállalja, a teljes rendszer csökkent hatékonyságának hátrányain túl.
A csővezetékeket a porrészecskék elragadási helyétől a porleválasztó berendezésig történő elszállítására alkalmazzuk. Méretezésüket helyesen kell megválasztani, hogy a szállítási sebesség ideális legyen, tehát a szilárd anyag ne tudjon leülepedni lerakódásokat és a vezetékek eltömődését okozva. Szélsőséges esetben a lerakódások tömege már okozhatja csővezeték-szakaszok leszakadását és súlyos károk kialakulását. Az éghető és robbanásveszélyes porok esetében pedig kimondottan magas kockázatot jelenthet a nem elégséges szállítási sebesség.

Esettanulmányok: 3D-szkennelést és -tervezést

A csővezetékek kialakítása két fontos változótól függ: az egyik a szilárd szemcsék (por), a másik pedig a mozgatandó légmennyiség. Minél nehezebb a szilárd szemcse, annál nagyobb szállítási sebességre van szükség. Hogyan érhető el nagyobb szállítási sebesség? Több levegővel vagy kisebb átmérővel – a többi már csak fizika. Ha azonban most valaki azt feltételezné, hogy a szállítás inkább túl gyors legyen, mint túl lassú, az sajnos téved.
Ha ugyanis például abrazív porokat túl gyorsan szállítanak, akkor ez a vezetékek erős kopásához vezethet. A túlméretezett csővezeték-sebesség miatti további negatív hatás lehet például a megnövekedett zaj. Ezen kívül a sebesség növelése exponenciális mértékben több energiát igényel, nagyobb és erősebb ventilátorokat és ezzel jelentős többletköltséget jelent.
Mindezekért döntő jelentőségű a teljes csővezeték-hálózatban a szállítási sebesség helyes megválasztása.

Az egyidejűség kérdése a méretezésben

Az aktuális esetben több elszívási helyet is ki kellett számítani, amelyek nem is mindig egyidejűleg vannak használatban. A feladat az volt, hogy az ügyfél számára olyan elszívó rendszert tervezzünk, amely több elszívási hellyel rendelkezik, amelyeket részben egyidejűleg, de gyakran egymástól függetlenül is működtetni kell (keverőberendezések, ahol elszívásra csak a betöltés során van szükség). Mivel robbanásveszélyes por volt az elszívandó szennyeződés, a szűrőig történő szállítás pontos sebességének még inkább nagy jelentősége lett.   
Az IMEX Filtertechnika-csoport osztrák és magyar szakemberei az ügyféllel együtt létrehoztak egy mátrixot az egyidejűségi tényezők alapján, így rögzítették, hogy mely elszívási helyek lehetnek egyidejűleg nyitva és melyek semmi esetre sem. Ezen csoportosítás alapján választották ki a megfelelő cső- és légszállítási méretezést. Végeredményben nem egy központi gyűjtővezetéket alakítottak ki, hanem több párhuzamosan futó vezetéket.

3D-szkennelés a meglévő rendszeren belüli optimális tervezéshez

A meglévő ipari létesítményekben a csővezetékek át- vagy újratervezése gyakran nagy kihívást jelent. Egyrészt a költség minimalizálása érdekében a szükségtelen métereket, íveket és csomópontokat el kell kerülni, hiszen ezek nemcsak a beszerzés, hanem a mindennapos üzemelés során is nagy többletköltséget jelentenek és ezáltal természetesen a rendszer meghibásodása is gyakoribbá válik. Másrészt az üzemcsarnokok és berendezések általában sűrűn be vannak már hálózva sok egyéb berendezéssel, például gáz-, víz-, sűrítettlevegő-vezetékekkel, kábelcsatornákkal, világítótestekkel, fűtőtestekkel, szellőztetőcsatornákkal, darupályákkal stb.
Az IMEX Filtertechnika ilyen kihívások esetén a csővezetékek lehetséges útvonalának megtervezésére már évek óta sikeresen alkalmazza a 3D-szkennelést. Ezzel az egyedi technológiával a csarnok adottságait milliméteres pontossággal fel tudjuk mérni és a meglévő objektumokat pontosan tudjuk rögzíteni és leképezni. Így a csővezeték-rendszer 3D-tervezése során nem csak a legjobb és leghatékonyabb nyomvonalak tervezhetők meg, hanem egyidejűleg az átfedések, ütközések is ellenőrizhetők (collision detection).

„Az IMEX Filtertechnikával lebonyolított projekt keretein belül az IMEX csapata 3D szkennelést is végzett tervezési célokra. A felvétel részletessége pozitív meglepetést okozott számunkra. A speciális szoftver révén lehetőséget kaptunk arra, hogy a legkisebb részleteket is virtuálisan lássuk, és elsősorban a tartályok, csövek, berendezések stb. méretét lemérjük!
Rögtön ajánlatot kértünk 3D szkennelésre a következő projektünkhöz is, amely bonyolult követelményeket tartalmaz a magas tér kihasználására vonatkozóan. A nehezen hozzáférhető helyeket így kényelmesen, a számítógépen megmérhetjük.”
Dr. Miroslava Rill, Site Engineering, Site Security Manager

Az IMEX Filtertechnika soproni szakemberei az elmúlt 10 évben már számos, többek között nemzetközi projektet terveztek és kiviteleztek ilyen módon nagy sikerrel. Az IMEX Filtertechnika-csoporton belüli nemzetközi együttműködés és a know-how átadása lehetővé teszi, hogy ezt az egyedi 3D-szkennelési szolgáltatást és 3D csővezeték-tervezést  immáron Ausztriában is alkalmazzuk.

Back to Top
Close
Close
Inquiry