Your filter specialist for customized solutions

Költségcsökkentés a porleválasztó berendezések sűrített levegőjének kezelésével

Költségcsökkentés a porleválasztó berendezések sűrített levegőjének kezelésével

Az iparban széles körben elterjedt a porleválasztó berendezések szűrőinek sűrített levegővel történő tisztítása. A patronos, illetve zsákos szűrők letisztítását többnyire a szűrőre irányuló célzott, rendszeresen visszatérő sűrített levegős impulzus végzi, amely a nem kívánatos szennyeződést és port letaszítja, így tartja fenn a szűrő teljesítményét.
A sűrített levegő tehát nagyon fontos, ugyanakkor gyakran költséges termelőeszköz. Ezért megvizsgáltuk, milyen intézkedésekkel

  1. takarítható meg költség,
  2. hosszabbítható meg a berendezések működési ideje és a szűrők élettartama,
  3. valamint hogyan csökkenthető a karbantartási munkák miatti állásidő.

Költségcsökkentés a porleválasztó berendezések sűrített levegőjének kezelésével
Első számú intézkedés: Igény szerinti letisztítás

A legtöbb porleválasztó berendezés automatikus impulzusszabályozóval rendelkezik, amely rögzített ütemezés szerint indítja be a szűrők letisztítását. Ez a szűrő üzemi állapotától függetlenül, időzítés alapján történik. Azoknál a berendezéseknél azonban, amelyeknél a szűrő terhelése nem folyamatosan azonos, hanem a feltételek folyamatosan változnak, költségtakarékosabb az igény szerinti tisztítás. Az „on demand”, azaz igény szerinti impulzusvezérlés figyelembe veszi a szűrő üzemi állapotát és így nem pazarolja a drága sűrített levegőt. A tapasztalat azt mutatja, hogy legtöbb esetben ilyen módon jelentős mértékű sűrítettlevegő-fogyasztás csökkenés érhető el.

Költségcsökkentés a porleválasztó berendezések sűrített levegőjének kezelésével
Második számú intézkedés: A sűrített levegő optimális előkészítése

A sűrített levegő esetében a megtakarítási lehetőség már a beszívásnál kezdődik. Ha a kompresszorba már eleve tiszta levegő jut be, akkor a kompresszor teljesítménye a többszörösével hosszabb ideig fenntartható, és a karbantartási költsége is csökken. A porleválasztó berendezések vonatkozásában pedig már a a kompresszor utáni, tehát sürített levegő tisztaságára játszik fontos szerepet. Az olaj és a kondenzvíz valamint a csőrendszerből származó nem kívánatos szennyeződések (rozsda, forgács, stb.) káros mellékhatásokat okoz a porleválasztóban. Az IMEX Filtertechnika ezért ajánlja, hogy a sűrített levegőt elemezni és szűrni, tisztítani kell, mielőtt a porleválasztó berendezéshez érne. Ítt igény szerint kondenzátum- és részecskeszűrők széles spektruma kerülhet alkalmazásra, amelyek gondoskodnak a sűrített levegő tisztaságáról. Így elkerülhető, hogy a porleválasztó berendezés üzemébe nemkívánatos szennyeződés kerüljön, a letisztítandó szűrők védve vannak, élettartamuk megnő, a karbantartások miatti költséges állásidők csökkennek.

A sűrített levegő előkészítése, hatásfokának rendszeres ellenőrzések már rövid idő alatt megtérülhet.

Harmadik számú intézkedés: FMS – (Remote) Filter Monitoring System

Az IMEX Filtertechnika által kifejlesztett FMS (szűrőfelügyeleti rendszer, illetve távoli szűrőfelügyeleti rendszer) valós időben ellenőrzi a szűrő szennyezettségét, a nyomást és a berendezés tisztító funkcióját is. Az automatikusan továbbított műszaki adatprotokoll rögzíti az elszívóberendezés üzemi állapotát, és lehetővé teszi annak megállapítását, hogy az elszívás kifogástalanul működik-e, mennyire hatékony a berendezés elszívási teljesítménye, milyen a szűrő aktuális állapota, milyen nyomással és milyen gyakran történik a tisztítás. A rögzített adatokból következtetni lehet az elszívási és szűrőteljesítmény minőségére. Így még azelőtt egyszerűen és célirányosan elvégezhető a karbantartás, illetve a nyomásteljesítmény vagy a letisztítási időintervallumok módosítása, mielőtt a rendszer túlterhelődne. A gépeknél ugyanis a megkésett intézkedések általában igen nagy költségekkel járnak. Az FMS hozzájárul ezen költségek csökkentéséhez. A távvezérlési funkcióval a szűrési teljesítmény egyszerűen és kényelmesen, a munkaállomásról szemmel tartható.

Összefoglalva: a sűrített levegő számos ipari porleválasztó rendszer számára döntő jelentőségű. A sűrítettlevegő-igény és -állapot (tiszta, száraz sűrített levegő) kezelésével csökkenthetők a költségek és a berendezés karbantartási munkálatai.

Mindent egy kézből: OneStopShop

Az IMEX Filtertechnika szakértői készséggel elemzik az Ön rendszerébe épített szűrők letisztításának tényleges szükségleteit, illetve egy kézből kidolgozzák a porleválasztás teljes folyamatát.

Back to Top
Close
Close
Inquiry