Your filter specialist for customized solutions

Fenntarthatóság, ESG, CCF stb.

Mi ez az egész, és miért szükséges ez nekünk, illetve az IMEX Filtertechnikának?

Az IMEX Filtertechnika egy stabil, modern vállalat, amely Magyarországon működési területén a piacvezetők közé tartozik. Ahhoz, hogy ez továbbra is így maradjon, és a jövőben is a csúcson maradjunk, mindig innovatívnak kell lennünk és szembe kell néznünk az új kihívásokkal.

Fenntarthatóság, ESG, CCF stb.

A fenntarthatóság korunk egyik nagy kihívása. Mi, akik a világ fejlettebb részén élünk, túl sokáig, túl sokat fogyasztottunk bolygónk erőforrásaiból. Ha a bolygónkon élő mind a 8 milliárd ember úgy élne, mint mi itt Európában, akkor három Földre lenne szükségünk. Ez azt jelenti, hogy Európában jelenleg annyi természeti erőforrást, például vizet, földet, levegőt, növényt, nyersanyagot stb. fogyasztunk el, mint amennyi ezen az egy Földön egyáltalán rendelkezésre áll.

Nincs B bolygónk

A probléma az, hogy csak egy Föld van. Nem költözhetünk át másik bolygóra. Ezért itt az ideje, hogy mindannyian, közösen kevesebbet fogyasszunk el Földünk rendelkezésre álló forrásaiból, és ugyanakkor egészségesebbé is tegyük azt. Az elmúlt évtizedekben olyan sokat elvettünk a Föld erőforrásaiból, hogy ezt a folyamatot nemcsak abba kell hagynunk, hanem helyre is kell állítanunk Föld egészségét. Felelősséget kell tehát vállalnunk tevékenységeinkért, és törekednünk kell arra, hogy hozzájáruljunk életterünk egészségéhez.

Fenntarthatóság, ESG, CCF stb.

Jogszabályok vállalatok számára

A világ számos országában törvényeket hoztak a fenntarthatósággal kapcsolatban annak érdekében, hogy sikerüljön a Föld bolygót megóvni. Nekünk, az IMEX Filtertechnikánál az európai és a magyar jogszabályokat kell követnünk. Ettől az évtől kezdve az 500 főnél több alkalmazottat foglalkoztató, tőzsdén jegyzett nagyvállalatoknak az éves pénzügyi beszámolójuk mellett fenntarthatósági beszámolót is közzé kell tenniük.

Ez a mérleg nem csak magának a vállalatnak a hatását mutatja be számokkal és adatokkal alátámasztva, hanem azt is megvizsgálja, kik a beszállítói, illetve hová értékesíti a vállalat a termékeit. Mindez bonyolultnak hangzik, de egyszerűen csak azt jelenti, hogy minden vállalat nemcsak önmagáért felelős, hanem azokért is, akikkel üzletet köt. A jogalkotók szerint csak így tudjuk megakadályozni például a gyermekmunkát és a kizsákmányolást más országokban, valamint egyetlen ország sem kerülhet előnybe az ott uralkodó környezetkárosító termelési körülmények miatt.

Erre vonatkozóan nagyon pontosan meghatározott kritériumok vannak. Ezeket összefoglalóan az ESG betűszó jelöli, amely az angol Environmental (környezet), Social (társadalmi felelősségvállalás), és Governance (vállalatirányítás) szavak kezdőbetűjéből áll össze. Az E, S és G a három átfogó téma, amely kritériumok hosszú listáit tartalmazza. Néhány éven belül ez a fenntarthatósági beszámolóra vonatkozó előírás a kisebb, tehát alacsonyabb árbevétellel és kevesebb alkalmazottal működő vállalatokra is vonatkozni fog. És itt jön az IMEX a képbe! Hiszen továbbra is szeretnénk az Audi, a Bayer, a Samsung és más hasonlóan nagy vállalat beszállítói maradni. Tehát nekünk is ismernünk kell a számainkat és adatainkat, hogy azokat egy fenntarthatósági beszámoló keretében továbbadhassuk.

Fenntarthatóság, ESG, CCF stb.

Az IMEX Filtertechnika üvegházhatású gáz lábnyoma

Az első és legfontosabb feladatunk tehát idén aktuális CO2-lábnyomunk meghatározása, hogy egyáltalán megtudjuk, az milyen mértékű. A törvények előírják, hogy a fenntarthatósági beszámoló alapja a vállalat CO2-lábnyoma (Corporate Carbon Footprint = CCF).

Ezeket a számításokat tudományos intézetek végzik. Nekünk adatokat, tényeket és információkat kell szolgáltatnunk számukra a cégünkre vonatkozóan.
Birgit rendelkezik a képesítéssel, amelynek alapján az IMEX Filtertechnikát végig tudja vezetni ezen a folyamaton. Házon belüll ő vezeti a projektet, és a következő hetekben fel fog néhányotokat keresni, hogy elbeszélgessen veletek a témában, valamint elmagyarázza, milyen számokra lesz szüksége a vállalatirányítási rendszereinkből.

Fenntarthatóság, ESG, CCF stb.

Innovatívan a jövőbe

Az IMEX Filtertechnika mindig is innovatív volt – így harcoltuk ki piaci pozíciónkat az évek során. Továbbra sem állunk meg, és a fenntarthatóság témájában is fejlődni akarunk. Ezért most számba vesszük és elemezzük CO2-lábnyomunkat.
Minden üzletágvezető, Gernot, Attila és Birgit is bármikor szívesen ad tájékoztatást a témában. Kérjük, keressetek nyugodtan minket – szívesen beszélgetünk veletek a témában, vagy szervezünk akár tájékoztatókat is kisebb csoportok számára.

Szeretnél többet megtudni?

További magyarázatokat és információkat itt találsz.

Back to Top
Close
Close
Inquiry